Bilder från Roslagen: Dis.
Ja, dimmigt var det vid Torpet i skogen idag, från morgon till kväll. Plusgrader som vanligt den här “vintern” och ännu ingen snö och inga isar. Istället skitigt och sönderkört på skogsbilvägen och fuktigt, bastudörren hade svällt igen så att den inte gick att öppna och därför ingen bastu. Snopet! Sångsvanarna stod på grundet utanför Kalvudden och bevakade reviret och trumpetade ibland, men annars var det tyst i skogen – så tyst att inte ens Hemglass hördes från den lilla byn på andra sidan sjön! (2014-01-05)
Bilder från Kuba: En resa upp i bergen, med ett minne från Batistas tid
Centrala Kuba är rätt platt, men en dag reser vi från Trinidad till Santa Clara över Escambraybergen med toppar på drygt 1000 meter. Så högt når inte vi, men det är ändå vackra utsikter och ett annat landskap och en annan natur än nere på slättlandet. Det är en litet råare luft häruppe och för mig är det ett glatt igenkännande när palmerna börjar ersättas – eller åtminstone kompletteras – av pinjeträd. Och kaffebuskar, som trivs i bergsklimatet.
Det sägs att Batistas hustru var lungsjuk och att det var den utlösande faktorn till att diktatorn på 50-talet lät bygga det gigantiska sanatoriet uppe i bergen och som vi passerar på vår resa norrut mot Manicaragua och Santa Clara. Den första tiden efter 1959 års revolution användes den för utbildning av alla de lärare som behövdes i alfabeteringskampanjen. Idag är den "kurhotell" där bland annat krigsskadade (tusentals kubanska soldater stred på MPLA:s sida mot det USA- och Sydafrikafinansierade UNITA i Angola) rehabiliteras men också många civila. Vi talade med en pensionerad lärarinna som var där för behandling av sin utslitna rygg.
Sedan bär det iväg ner igen till den lilla staden Manicaragua med sina låga pastellfärgade hus och vackra stolar på torget och metodistkyrkan där gudstjänsten pågår och snart är vi framme i Santa Clara med alla Che-minnen.
Men det är en annan historia. (2013-12-30)
Fler bilder!
Intervjun med Claes Norgren (DN 2014-01-03) är en typisk DN-artikel: Vad är det egentligen han säger RRV-chefen? Norgren är en högerytter som gjort vad han kunnat för att driva på de sk avregleringarna; av intervjuns sliriga DN-prosa tycks det också som att hans kritik går ut på att man just borde gå hårdare fram med dem.
Om man nu inte nöjer sig med det sunda förnuft som visar att avregleringarna inneburit (kraftiga) försämringar för vanligt folk så finns det ju andra utredningar i saken. Till exempel den som den fd LO-ekonomen Dan Andersson gjorde på den dåvarande regeringens uppdrag och som jag recenserade då det begav sig. En intressant utredning som dessutom belyser faktumet att en ev. kommande (s)-regering inte kommer att innebära någon kursändring, av det enkla skälet att de som i praktiken styr (s) -- Göran Persson-gänget -- ju tillhör det lilla skikt som tjänar på avregleringspolitiken. (2014-01-03)
DN-artikeln
En bild från ateljén: En ängel vid Torpet i skogen. (2013-12-30)

Bilder från Kuba: Bilextra.
Såg ni många amerikanare?, är det första man frågar oss när vi kommer hem från Kuba.
Ja, vi såg en hel del, men de sjunger på sista versen. De flesta är i bedrövligt skick och går som taxi eller privat; vem det nu är som äger dem. Några hade fått V8:an, eller vad det kan ha suttit för motor i dem från början, bilmotorer är inte min starka sida, ersatt av en diesel; det lät litet kul. Man ser dem ofta stå längs vägrenarna, eller som här på en gata mitt inne i Trinidad med verktyg och reservdelar utspridda runt om och någon eller några som håller på och mekar. Sen finns det också en del riktigt snygga ekipage, och de såg vi i turistkvarteren runt Capitolium i centrala Havanna. Dem kan man hyra för att få (åter)uppleva känslan att själv köra en riktig 50-talsjänkare.
Annars är det en väldig massa gulmålade Lada som går som taxi, även de i bättre begagnat skick. De som vi åkte med en kväll hade verktygslådan lätt tillgänlig på golvet vid framsätet, och ett par rejäla tänger nära till hands i mittkonsolen.
Men koreanska Kia och Hyundai och japanska Toyota men även franska Renault och tyska Volkswagen är på frammarsch och börjar ersätta de gamla skrotbilarna. Och de nyinköpta turistbussarna var av märket Yutong och tillverkade i Kina. De lär nog snart dyka upp hos oss också!
Vi såg två (2) Volvo och en (1) Saab under våra tio dagar i landet. Men Saab:en var inte vilken dussinsaab som helst, utan en tvåtakts-92:a från 50-talet!
Fler bilar!
Bilder från plåtkojan: Annandagslycka kan också vara att höra en jakthunds ståndskall! Tre gånger dessutom, men alla tre gångerna var det fel sort så det blev inget skjutet. Vad spelar det för roll -- det blev en fin dag i skogen ändå! (2013-12-26)
Bilder från Roslagen: Kanske är Norrtälje Sveriges motsvarighet till Kubas Trinidad, åtminstone vad bebyggelsen beträffar: inte ett hus det andra likt, småskaligheten och de djärva pastellfärgerna!
Dessutom var det ett vackert ljus nere vid hamnen idag, och huset vid Lilla torget, där en av mina fältbiologkompisars familj drev affär på den tiden det begav sig, har fått en ny skönhet när den gamla rappningen (eller panelen) har tagits bort. (2013-12-23)
Kärrtorp idag ... 16.000 .. det tog en halvtimme bara för att komma av perrongen ... en varm och tät stämning ... rätt skönt faktiskt att slippa alla de vanliga demonstrationsparollerna ... en stark gemenskap kring några grundläggande värderingar ... man vill så gärna att det ska hålla ett tag till och inte återigen slarvas bort i nästa års valrörelser! (2013-12-22)
Bilder från Stockholm: Månen skiner över slottet och Jan Hammarlund sjunger en av sina protestsånger, den här gången mot kriget i Afghanistan.
Den svenska folkopinionen i allmänhet, och kanske vänstern i synnerhet, har en del att fundera över. Fler än tusen personer mobiliserades härom lördagen till en demonstration mot "rasism och främlingsfientlighet" i allmänhet. Bra! Men bara 50 (högst!) kom till mötet som protesterade mot den allra värsta sorten av rasism och främlingsfientlighet, nämligen ett erövringskrig mot ett annat folk (i tredje världen dessutom) och en ockupation av dess land.
Mötet på Mynttorget hölls med anledning av att riksdagen dagen därpå (den 17 december) skulle besluta om förlängt svenskt deltagande på USA:s sida i kriget mot Afghanistan. Förutom Jan Hammarlund medverkade Stefan Lindgren från Afghanistansolidaritet, Hans Linde från vänsterpartiet, Maj-Britt Theorin mfl. (2013-11-17)
Hans Linde, vänsterpartiets utrikespolitiske talesman.
Maj-Britt Theorin.
Bilder från Stockholm: Luciastämning 2013. (2013-12-13)
Äntligen spårsnö – men först en bild från Kuba: Morgonfiske i Havannas hamn.
När den efterlängtade snön äntligen kom gick vi omkring i 30 graders värme många hundra mil bort och när vi kom hem hade den smält undan! Snopet! Men vad gör det, när vi fick se och höra om så många spännande saker. Ska längre fram berätta mer om vad som gjorde det största intrycket!
. (2013-12-11)