Medlemsmöten - 10




Årstaklubbens budgetmöte 2008

  • Årstaklubbens budgetmöte den 29 november samlade 35 medlemmar.
      Först ut på dagordningen var klubbens aktivitetsplan för 2009. Mötet antog den föreslagna aktivitetsplanen. Under punkten fördes en diskussion om det hot som den annalkande lågkonjunkturen med vikande volymer kan innebära. De kraftiga besparingar som aviserats redovisas på annan plats i tidningen.

    Budgeten
    Den föreslagna budgeten diskuterades. Efter tillägg med ett femte museibesök samt att en medlemsenkät om vilka kultur- och idrottsaktiviteter medlemmarna föredrar skall genomföras, antogs styrelsens förslag. Klubbens inkomsterna beräknas 2009 till 368.000 kronor och utgifterna till 490.500 kronor. Det budgeterade underskottet på 122.500 kronor täcks av klubbens kapital. En nyhet i årets budget är att en "idrottsaktivitet" ska arrangeras under året.
      Medlemsavgiften till klubben fastställdes till samma belopp som föregående år.

    Lönerevisionen
    Styrelsen inledde rapportpunkten med att informera om de pågående löneförhandlingarna. Klubbens ordförande Janne Gebring föredrog klubbens yrkanden i årets förhandlingar: Det generella beloppet ska höjas till minst 700 kronor, "normlönen" till 21.000 kr samt att det görs vissa satsningar i det s.k. svarta hålet.
      Därefter rapporterade sektionsordförandena, Mohibul Ezdanikhan, Ekonomibreven och Normalbrev Kväll, Jan Skog på Normalbrev Natt, Abdessatar Dridi, DKV samt Jan Alvebäck, Ledare & specialister, om läget i respektive lokal förhandling. Endast Teknik och Underhåll är klara. På övriga enheter pågår förhandlingarna och på fr.a. Ekonomi- och DKV-enheterna står parterna fortfarande en bra bit ifrån varandra. Styrelsens förhoppning var att förhandlingarna ska bli klara under kommande vecka så att de nya lönerna och det retroaktiva kan betalas ut på decemberlönen, men det kärva förhandlingsklimatet gör att man inte vågade lova något.

    PREGO
    Janne Gebring informerade om tillsättningarna i PREGO. En processchef (Erika Ahlqvist), en ekonomichef (Jonas Ransmyr) samt personalchefen (Hanna Carlsson) är tillsatta. Varje chef har sedan ett visst antal personer i sin "burk", som nu också är utsedda. Personalchefen har dock två vakanser på sin enhet, vilket vållar bekymmer eftersom personalfrågorna är en tung bit och en för tunn "bemanning" gör att vissa frågor hamnar på undantag. Dock har man valt att låta tjänsterna vara vakanta för att göra en senare rekrytering med efterfrågad kompetens.
      Janne Gebring kände sig ganska nöjd för Årstas vidkommande då de allra flesta av våra SEKO-medlemmar har fått jobb i den nya organisationen.
      En direkt fråga till PO Brandeker, som deltog i mötet och är ledamot i Meddelandebolagets styrelse, om någon PREGO 2 med personalkonsekvenser för lägre chefer och produktionspersonalen har annonserats, besvarades med ett Nej!
      I övrigt kunde mötet konstatera att PREGO än så länge är ganska okänt bland produktionspersonalen.

    "IRM-testet"
    Janne Gebring förklarade turerna kring det sk IRM testet och arbetsgivarens klantiga handlande i frågan. Testet sattes igång utan samverkan med följden att i stort sett all personal, förutom DKV, blev inblandade. Framför allt bland tvåskiftare har detta vållat en hel del ilska. SEKO har protesterat framförallt mot hur man nonchalerat samverkansprocessen, och ensidigt beslutat om förändringen.
      Efter ett otal förhandlingsomgångar kom man efter flera veckors "test" fram till:
    • En skriftlig ursäkt från Johan Söderman om att processen skötts illa
    • Ett projekt som startar snarast (uppstart den 27 november) och som ska ta fram förslag till justeringar i arbetsorganisation för uppsamling normal (kvällen) och spridning normal (natten). I projektet deltar arbetsgivar-, personal- samt fackliga representanter och skyddsombud från alla berörda enheter. Den del av projektet som berör uppsamling normal ska vara klart den 15 januari. Efter samverkan startar den nya organisationen den 1 februari.
      Åke Anevad från klubbstyrelsen konstaterade att en lärdom man dragit av denna fråga är, att om när vi i framtiden ska förhandla om denna typ av frågor så ska det göras vid ett tillfälle, utan möjlighet att dra ut på förhandlingen. I det här fallet har det varit för mycket en "katt o råtta lek", något som vi inte ska acceptera!

    Brevservice 2009
    Janne Alvebäck och Monika Lindberg informerade om turerna runt layouten inför "Brevservice" . En lätt tacksamhet finns att man lyckats få till en rejäl uppfräschning av produktionshallen i form av nya golv, nytt videokodningsrum och fler BFM:er, m.m., m.m. innan finanskris och den allmän budgetåtstramningen satte in!
      Nu återstår fr.a. de "Super-ALA" som var tänkt att köpas in för att effektivisera och underlätta lådlastningen. Denna stor-ALA är nu struken, vilket vållar stor irritation både hos SEKO och i Skyddsorgansiationen. Med anledning av detta har man krävt att Layoutgruppen startas på nytt, eftersom förutsättningarna nu har förändrats.
      I panik har man här dragit in ett hjälpmedel som i längden skulle spara in både de slitna ryggar och extra ÅA som blir följden av en manuell lådlastningsstation.
      P O Brandeker menade att det inte var helt kört då man eventuellt skulle kunna få ett par traditionella "små-ala" istället.
      Arbetsorganisation och arbetstider har ännu inte presenterats, annat än att man har konstaterat att, om man följer Malmös exempel med att dela sorteringsprocessen, ska man inte behöva ändra om alltför mycket i schemana.

    Nya medlemsförsäkringen
    Leif Skog från klubbstyerlsen rapporterade om klubbens information om förändringarna i våra medlemsförsäkringar. Han meddelade att de som reserverat sig mot den "nya" sjukförsäkringen fortfarande har möjlighet att ändra sig. Han påpekade att många av oss skulle aldrig kunna få en sjukförsäkring med samma värde om vi tvingades lämna in en hälsodeklaration. Villkoren är alltför hårda och i vår medlemsförsäkring ställs inga sådana krav.

    Nytt pensionsavtal
    Klubbens kassör Rodrigo Acuna informerade om att man uppmanat arbetsgivaren att hålla en APT särskilt om det nya pensionsavtalet. Det är viktigt att personalen får en bra information om detta.
      Oavsett hur arbetsgivaren gör så kommer SEKO att informera om det nya avtalet under våren, bland annat genom en pensionsinforesa den 9 maj.

    I sedvanlig ordning avslutades lördagseftermiddagen med en välsmakande buffé.

    Eva Brattström och Jan Åhman

    Aktivitetsplanen och medlemsavgiften .