Medlemsmöten




Tomtebodaklubbens årsmöte 2004:
Avslutning med rekordstor styrelse

  • Tomtebodaklubbens årsmöte den 13 mars samlade ca 70 deltagare. Mötet hölls även i år i Brygghuset på Norrtullsgatan. Årstaklubbens operative ordförande Janne Gebring valdes till ordförande för årsmötet. Dessutom gästades mötet av ytterligare tre fackliga kamrater från Årsta: Eva Brattström, ordförande i Sektion Stora, Jamshid Gassami, ordförande i sektion Små samt Raili Kalliovaara, klubbstyrelseledamot och kulturansvarig på Årsta.
     
    Verksamhetsberättelsen, publicerad i förra numret av Facktuellt, godkändes utan anmärkningar. Likaså den ekonomiska rapporten varefter styrelsen kunde beviljas ansvarsfrihet för det gångna året.
      Styrelsens rapport om sektionsbildningen och stadgar för sektionerna godkändes. Det innebär att de fyra sektionerna bibehålls, men två av dem - Små/IRM och Stora - kommer av naturliga skäl att läggas ner under året. Verksamheten flyttar som bekant till Årsta. Styrelsen fick i uppdrag att komma med förslag om sektionsbildning i den "nya" Klubb Tomteboda till budgetmötet i höst.
      SEKO:s kongress i höstas beslutade om en hel del förändringar i förbundets stadgar. Bland annat togs avsnittet om sektionernas verksamhet bort ur förbundsstadgarna. De klubbar som har sektioner måste därför i fortsättningen själva reglera detta. Styrelsen fick i uppdrag att till budgetmötet presentera förslag till arbetsordning för sektionerna - om det nu blir några sektioner i "nya" Klubb Tomteboda.

    Valen
    Styrelsen föreslog - i samråd med valberedningen - årsmötet att förlänga gällande mandat fram till årsmötet 2005. Skälet var dels den oklarhet som råder om vilka som blir kvar på Tomteboda efter höstens förflyttningar, dels koncentrera klubbens krafter på att göra ett så bra arbete som möjligt under årets omställningsprocess.
      Mötet beslöt efter votering att bifalla förslaget.
      Det innebar att Åke Anevad omvaldes på ett år som klubbordförande. Gerardo Berrios och Mohibul Ezdanikhan omvaldes som ordinarie ledamöter. Likaså de fyra ersättarna Janis Rubulis, Pia Zetterberg, Monica Lindberg samt Paula Miettinen.
      Dessutom kompletterades styrelsen med ytterligare tre ersättare: Åke Assarsson, Johan Kihlberg samt Krystof Romatowski. Det har länge funnits en faiblesse för stora styrelser på Tomteboda; man kan konstatera att vi även i detta avseende gör en Grande Finale!
      Som ordinarie revisor under 2004 omvaldes Jeanette von Tourtchaninoff och som ersättare Staffan Millner.
      Paula Miettinen och Mohibul Ezdanikhan utsågs på nytt till klubbens ordinarie ledamöter i avdelningens representantskap.
      Till valberedning omvaldes Guy Bodén (sammankallande), Masood Punjabi, Nina Johansson samt Peter Hillman.

    Uttalande
    Årsmötet antog det uttalande mot den pågående omfördelningspolitiken till de rikas fördel, som fackklubben på Domnarvets järnverk tagit initiativ till. Uttalandet publiceras på annan plats i tidningen.

    Mötet avslutades med att styrelsen rapporterade om pågående projekt. Tyvärr blev det återigen tidsbrist, varför de fackliga frågorna inte fick riktigt den tid som majoriteten av styrelsen hade tänkt sig.

    Efter mötet avåts årsmötesmiddagen på restaurang China Town.

    Jan Åhman




    Åke Kihlberg vid klubbens budgetmöte:
    "Inte kasta goda pengar efter dåliga konsulter"

    Klubbens budgetmöte den 16 november på van der Nootska palatset på Söder samlade 50 deltagare. Inbjudna gäster var Åke Kihlberg, SEKO Postens ordförande och Teuvo Pykönen från klubben vid Böle postterminal i Helsingfors.

    Åke Kihlberg inledde mötet med att redovisa SEKO:s uppfattning om den "framtidsplan" som Grabe redovisat i koncernstyrelsen, och sättet han gjorde det på. Grabe lät en konsultfirma arbeta fram ett scenario för Postens framtid utan att de fackliga organisationerna var inblandade. Det var ett grovt brott mot Medinflytandeavtalet. Den tvisteförhandling som de fackliga organisationerna begärde resulterade i att Posten erkände sitt fel och betalade de fackliga organisationerna 270.000 kronor - tio gånger mer än vad som är praxis i tvister kring medinflytandeavtal.
      Som ledamot i koncernstyrelsen kunde Kihlberg inte berätta mer om innehållet än det som hittills redovisats i pressen, bl.a. att brevbäringen skulle läggas ut på entreprenad. I ledaren i senaste Nyhetsposten bemöter Grabe en del av kritiken.
      -- Han försöker misstänkliggöra oss, kommenterade Åke Kihlberg Grabes ledare, genom att påstå att det inte fanns något förslag. Det är riktigt att det inte fanns några konkreta krav, men planen hade en tydlig inriktning som bl.a. syftade till detta.
      -- Det känns som om Grabe och jag var på två olika styrelsemöten!


    I förgrunden Bertil Carlsson, GSM. Nästa rad Eija Heininen och Paula Miettinen, båda SSM.


    Fackligt perspektiv
    I de MBL-förhandlingar som påbörjats kring framtidsplanen har SEKO ifrågasatt de besparingar som föreslås. "Skulle man ta hem så stora besparingar innebär det en risk för servicen och personalfrågorna borde var med i diskussionen", kommenterade Åke Kihlberg.
      -- Enligt SEKO måste både statens uppdrag till Posten, företagets ekonomi och företagets personalpolitik tas med i diskussionen om Postens framtid.
      -- Och ekonomikravet får inte bli överordnat övriga krav! För oss är brev- och paketdistributionen och den grundläggande kassaservicen postens kärnaffärer. Det innebär att en rad projekt som ligger utanför detta uppdrag måste avvecklas, underströk Åke Kihlberg, och avslutade med sammanfattningen att "vi kan inte fortsätta med att kasta goda pengar efter dåliga konsulter!"
      En utförligare redovisning av SEKO:s uppfattning om postens framtid kommer att ges i ett extra nummer av Fackligt Perspektiv, som skickas ut till alla medlemmar i SEKO Posten inom kort.

    Verksamhetsplanen
    Styrelsen föreslog mötet att gällande verksamhetsplan förlängs fram till årsmötet. Detta mot bakgrund av den osäkerhet som f.n. råder om Tomtebodas framtid; en osäkerhet som i högsta grad påverkar innehållet i klubbens verksamhetsplan för kommande år.
      Mötet godkände detta förslag, men gjorde också några tillägg till gällande verksamhetsplan. Klubbens ska verka för:

    • En seriös behandling av personalens förbättringsförslag
    • Bekämpa stressen
    • Bevaka lokalvården
    • Arbeta aktivt med efterlevnaden av samverkansavtalet
    • Arbeta aktivt med medlemsutbildningen


    I förgrunden Bilge Gömüc, GSM. Nästa rad Teuvo Pykönen och ??? från Böle postterminal, Dan Nilsson (delvis skymd) GSM samt Ingvar Hartler, SSM.


    Medlemsavgift och budget
    Mötet fastställde en oförändrad medlemsavgift för kommande år. Styrelsen fick i uppdrag att - bl.a. vid sektionernas medlemsmöten - undersöka intresset för en höjning av klubbens avgift inför nästa års budgetmöte.
      Klubbens budget balanserar nästa år kring 225.000 kronor. De största enskilda utgiftsposterna är anslaget till sektionernas verksamhet och de två medlemsmöten (årsmötet och budgetmötet) som planeras.

    Valberedningen
    En av valberedningens nuvarande fyra ledamöter (Rut Andersson) avgår med pension i januari. Mötet beslöt därför om fyllnadsval efter henne samt en utökning av antalet ledamöter till fem.
      Mötet valde Masood Punjabi och Peter Hillman till dessa poster.

    Skrivelse
    Hannu Jokinen föreslog i en skrivelse till mötet om ett tillägg till klubbens arbetsordning: "Valberedning bestående av minst tre ledamöter väljs av medlemsmötet. Valberedningens ledamöter är inte valbara i valsituationer".
      Styrelsen föreslog att skrivelsen hänskjuts till årsmötet, som är den instans som enligt arbetsordningen har rätt att ändra i arbetsordningen. Det blev också mötets beslut.

    Rapporter
    Styrelsen lämnade en aktuell rapport om läget i lönerevisionen, personalläget samt aktuella koncern- och brevnätsprojekt.
      Klubben har fått gehör för sina krav om 17.400 kronor som normallön och lägst 400 kr generellt. Förhandlingar om resterande pengar pågår för fullt ute på enheterna. Förhandlingarna beräknas bli klara så att den nya lönen kan betalas ut på decemberlönen.
      Ca 25 årsarbetskrafter har lämnat terminalen sedan i augusti. De flesta till Futurum eller till Årsta samt till andra jobb i och utanför Posten. Några har också sökt och fått delpension. Samtidigt är det f.n. problem på natten och i brevresningen. Sammanslagningen av nattorganisationen på plan 3 har hittills inte gett beräknade effekter. Deltidare med tidsbegränsat förhöjda åtaganden samt några visstidare kommer att täcka behovet till januari.
      Även om styrelsen hoppas på att Arlandaprojektet ska dras ner och krossas i malströmmen kring Grabes framtidsplaner för Posten varnade styrelsen för att brevnätsledningen avser att driva Arlandaprojektet "to the bitter end". Ingenting tyder idag på att de tänker skrota projektet.
      Huvudskyddsombudet Anders Bergström rapporterade om planerna att ta bort SSM 20 och flytta in ekonomisupporten i norra delen av plan 3. Projektet drivs nu i ett rasande tempo och frågan är om problemen med att ta bort SSM:en hinner utredas ordentligt.
      HSO informerade också om SJ:s förfrågan till Posten att få utnyttja vår spårhall för avisning av tåg. "Det kanske kan vara bra för terminalen, men det finns också problem med det som måste utredas", varnade han.

    Efter mötet intogs middagen en trappa ner i palatset.

    Jan Åhman