Sektion Små:s årsmöte 2006




Över 100 medlemmar kom till Årsta Små/C5:s årsmöte

  • Sektion Årsta Små/C5 höll sitt årsmöte på ABF-huset i Stockholm den 11 februari. Mötet inleddes med att sektionens ordförande Jamshid Ghassemi hälsade de över 100 närvarande medlemmarna välkomna.
      Alf Mellström, ordförande för SEKO Posten var inbjuden och valdes till ordförande för mötet. PO Brandeker, medlem i sektionen men till vardags ordförande för Verksamhetsrådet inom Produktion, utsågs till mötessekreterare.
      Verksamhetsberättelsen godkändes efter en stunds debatt kring arbetsmiljöfrågorna i terminalen och ett förtydligande om friåret.
      Den ekonomiska rapporten föredrogs och eftersom varken revisorerna eller någon av de närvarande medlemmarna hade något att anmärka på styrelsens förvaltning beviljades ansvarsfrihet.

    Nya sektioner
    Den organisation som träder i kraft på terminalen den 1 maj innebär att nuvarande sektioner inte stämmer med de nya enheterna. Jan Åhman från klubbstyrelsen föredrog klubbstyrelsens förslag till ny sektionsbildning. Styrelsen har två alternativ till hur sektionerna kan se ut på enhet 1 och 2: antingen en sektion för vardera enheten eller en gemensam sektion. Styrelsen uppmanar medlemmarna att ge synpunkter på förslagen fram till klubbens årsmöte den 11 mars, då beslut ska fattas.
      Klubbstyrelsen föreslår också att de nuvarande fyra sektioner som berörs av förändringen (Små/C5, Stora Brev, DIL och Värde) ajournerar sina årsmöten till den 20 maj och att mandaten för styrelse och andra uppdrag förlängs fram tills dess. Årsmötet beslutade enligt detta förslag.
      Däremot behöver sektionernas valberedningar kompletteras så att alla skift täcks in. Årsmötet gick på den linjen och valde sex nya ledamöter till Små/C5:s valberedning: Lena Rosén, Carina Fantenberg, Stig Bramsäng, Ann Helen Pettersson, José Caba samt Marie Holmberg. Valda sedan tidigare är Seth Schuwert (sammankallande), Lotta Brunberg, Inger Holmström, Kristina Juliusson, Yoseph Tewolde.

    Hårda frågor
    Nu var det dags för de "hårda" frågorna. Klubbens ordförande Jan Gebring informerade om läget i förhandlingarna kring det personalöverskott, som arbetsgivaren anser finns på Årsta, och de följder det får. Han betonade att klubbstyrelsen inte har godkänt den budget som ligger till grund för arbetsgivarens beräkningar. Han underströk också att det man talar om är ett "överskott", inte en övertalighet med uppsägningar. Däremot öppnas Futurum och det kan också bli fråga om omplaceringar till Segeltorp och Tomteboda.

    Ohly & Fridolin
    Sektionen hade bjudit in två rikspolitiker till mötet, Lars Ohly från vänsterpartiet och Gustav Fridolin från miljöpartiet. Nu kan väl Fridolin sägas tillhöra vänsterflygeln inom (mp) så deras budskap blev ganska lika. Mycket av det de sade och de frågor som medlemmarna tog upp kretsade kring avregleringarna och arbetsrätten. De var rörande överens om att avregleringarna inte levererat det som utlovades från ansvariga politiker när de genomfördes. Tvärtom har det mesta inom de avreglerade branscherna – bland annat järnväg och post – blivit sämre.
      – Sverige har gjort självmål med avregleringarna, ansåg Svante Larsson, och frågade Ohly & Fridolin om vi själva kan återta regleringarna.
      Ohly konstaterade att det är svårt att återta monopolet på breven, på grund av EU-medlemskapt. Han ansåg att det inte heller är den första frågan – den är istället att skapa lika villkor för Posten och konkurrenterna. Han syftade då både på de utländska Postar som i skydd av egna monopol kan ta sig in på svenska marknaden men också zonpriserna som hindar Posten från att konkurrera med CityMail med samma förutsättningar.
      – Miljöpartiet har ett kongressbeslut att stoppa avregleringsvågen, svarade Fridolin – samtidigt som han uppmanade oss i facket pressa på miljöpartiet att leva upp till sitt kongressbeslut!

    Mp och arbetsrätten
    Fridolin fick flera frågor kring miljöpartiets hållning till arbetsrätten.
      – Vågar jag som arbetare rösta på er, ni samarbetar ju med borgarna, frågade Ann Helen Pettersson. Hon syftade då på den uppgörelse som (mp) gjorde med de borgerliga partierna under förra mandatperioden. En uppgörelse som innebar att företag med färre än tio anställda fick rätt att undanta två personer från turordningslistan vid övertlighet.
      Fridolin svarade att kanalerna mellan facket och miljöpartiet brast i samband med partiets uppgörelse i den här frågan och han ansåg själv att partiet gjorde ett stort misstag den gången. Samtidigt bedyrade han att varken han eller någon annan i miljöpartiet idag vill ha några ytterligare försämringar i LAS.

    Lika villkor
    Här påminde Ohly om att (mp) inte riktigt hänger med på de förbättringar av LAS (bl.a. längre bibehållen företrädesrätt till LAS) som (v) och (s) är överens om att föreslå. Samtidigt som Ohly konstaterade att det största problemet för (v) inom det nuvarande regeringssamarbetet är socialdemokraternas utrikespolitik, "de bugar och bockar alltför mycket för USA", som Ohly formulerade det.
      Han avrundade avregleringsdiskussionen genom att konstatera att (s) legat bakom mycket av avregleringarna och påminde om hur Rosengren ville exportera "den svenska (avreglerings)modellen" inom EU.
      – Vi måste återta de avreglerade marknaderna och skapa lika villkor, upprepade han och lade till: arbetsgivarnas och ägarnas makt måste brytas!
      – Demokratin skapas genom sådana här årsmöten, det är bara genom den här typen av möten som vi kan lösa de stora samtidsfrågorna, avrundade Fridolin. Det är vi politiker som behöver er hjälp – inte ni som behöver hjälp av oss!

    Jan Åhman


    Mötespresidiet. Mötesordföranden Alf Mellström, SEKO Postens ordförande och mötessekreteraren PO Brandeker, Verksamhetsrådets ordförande.


    Delar av styrelsen på första bänk: Fr.v. Ulf Eriksson, Raili Kalliovaara, Pia Zetterberg, Mohibul Ezdanikhan.


    Från en annan vinkel. Fr.v. Mohibul Ezdanikhan, Anita Segander, Yoseph Tewolde, biträdande HSO.

    Nästan fullsatt!


    Ordföranden Jamshid Ghassemi i talarstolen. Och vem begär ordet? Ewa Thörn, förstås!


    Inbjuden gäst 1: Murat Tok. -- Jag har hört att Segeltorp är helvetet, sade en mötesdeltagare. -- Det är det inte, svarade Murat Tok, Segeltorpklubbens ordförande. -- Vi har haft stora problem, men det har blivit bättre nu.


    Inbjuden gäst nr 2: Lars Ohly, vänsterpartiets ordförande.


    Inbjuden gäst nr 3: Gustav Fridolin, riksdagsman för miljöpartiet.


    Närmast kameran Yoseph Tewolde. Bakom honom Örjan Skog och Eva Rönn.


    Seth Schuwert tackas för att han hjälpt sektionen (och klubben) med affischer och illustrationer till Facktuellt. Fr.v. Jamshid Ghassemi, Bo Ericsson, Seth Schuwert, Ulf Ericsson (skymd).