Verksamhetsberättelse 2001




Förslag till dagordning vid Klubb Brev Tomtebodas årsmöte 9 mars 2002


1. Mötets öppnande
Parentation
2. Fastställande av dagordning
3. Val av mötesfunktionärer
  a) ordförande
  b) sekreterare
  c) 3 rösträknare
  d) 2 protokollsjusterare
4. Behandling av verksamhetsberättelsen
5. Behandling av ekonomisk rapport
6. Revisorernas rapport
7. Fråga om ansvarsfrihet
8. Ändringar i klubbens arbetsordning
  - listval
9. a) Valberedningens rapport
  b) Beslut om antalet styrelseersättare
  c) Avslutande av nomineringarna
10. Val av
  a) Huvudskyddsombud 2002-04-01 - 2005-03-31
  b) Huvudskyddsombudsersättare 2002-04-01 - 2005-03-31
11. Val av styrelse:
  a) ordförande 2002-2003
  b) 2 ordinarie ledamöter 2002-2003
  c) 1 ordinarie ledamot fyllnadsval 2002
  d) Ev. ytterligare fyllnadsval
  e) 3 ersättare 2002
12. Val av:
  a) 1 revisor 2002-2003
  b) 2 revisorsersättare 1 år
  c) 2 ordinarie ledamöter i avdelningens representantskap
  d) 4 ersättare i avdelningens representantskap i nummerordning
  e) 3 ledamöter i Samarbetsorganet SEKO post Stockholm
  f) 3 ersättare i Samarbetsorganet SEKO post Stockholm i nummerordning
13. Val av 4 ledamöter till valberedning 1år (varav 1 sammankallande)
14. Aktuella frågor
15. Övriga frågor
16. Avslutning





SEKO Klubb Brev Tomteboda
VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2001

INLEDNING

Verksamhetsåret 2001 blev ett år med förändringar och omställning för medlemmarna i klubben. Vi i styrelsen har fått medlemmarnas uppdrag att verka för att Tomteboda ska leva vidare som brevterminal. Utifrån detta uppdrag har vi tillsammans med arbetsgivaren gjort en analys av vad som behöver göras. Vi kunde redan förra året konstatera att vår kostnad per sorterad försändelse låg för högt för att skulle vara konkurrenskraftiga.

Eftersom brevvolymerna sjunker och att vi ej kunde hitta tillräckligt många nya volymer så konstaterade vi tillsammans med arbetsgivaren en övertalighet på terminalen med 32,8 årsarbetskrafter. Detta för att de som ville skulle kunna söka Postens omställningsprogram Futurum.

När futurumförhandlingarna var klara började vi att titta på bemanningen på de olika postslagen på Tomteboda. Detta utmynnade i en omsökning av placeringar för produktionspersonal på plan 3, där man hade företräde till sin egen placering. Innan vi skickade ut omsökningen hade vi hårda och konstruktiva schemaförhandlingar. Så här i efterhand kan vi konstatera att när schemat satt sig efter vissa lokala förhandlingar, så blev det med halvtimmars differens som våra medlemmar önskade. Största förändringen var att nattarna inte får arbeta fredag natt, men det var en av förutsättningarna eftersom terminalen stängs lördag natt.

Hösten präglades av anthraxhot och försändelser med vitt pulver hittades ett antal gånger på Tomteboda. Detta ledde till att säkerhetsrutinerna sågs över ordentligt. I samband med detta hade vi vårt nya inpasseringssystem att brottas med, Förhoppningsvis kommer de flesta av oss in där vi ska numera.

Löneförhandlingarna blev klara den 8 januari 2002 och lagledaromsökningarna resulterade i tillsättes den 1 februari 2002. Verksamhetsåret har varit händelserikt och som om det inte vore nog så vill Bertil Nilsson att beslutet om Arlandaterminalen ska vara klart den 31 mars 2002.

Det har varit mycket att bita i och fortsättningsvis verkar det inte bli mindre. Vi får hjälpas åt så mycket vi kan för att klara uppdraget att behålla Tomteboda som en attraktiv arbetsplats. Vi i styrelsen tror att det är värt att kämpa vidare och vi hoppas att alla medlemmar vill bidra med det som går.


STYRELSENS SAMMANSÄTTNING

Styrelsens ledamöter finns förtecknade HÄR!

Till styrelsesammanträdena har, förutom ordinarie ledamöter och samtliga ersättare, kallats även Mikael Norén eller Stefan Brihage, som kontaktombud för teknikerna. Dessutom har HSO Lasse Lövlie eller HSO-ersättaren Erhan Gömüc kallats.


STYRELSENS ARBETSFÖRDELNING

Arbetsutskott. Åke Anevad, Jan Åhman och Anders Bergström har utgjort styrelsens arbetsutskott. Dessutom har en fjärde styrelseledamot ingått i AU, enligt ett rullande schema.
Studieansvarig. Mohibul E Khan
Informationsansvarig. Jan Åhman
Jämställdhet: Staffan Millner
Fackligt-politiskt: Gerardo Berrios, Bertil Carlsson
Arbetsmiljöansvarig: Lasse Lövlie
Data-ansvarig: Anders Bergström
Försäkrings- och pensionsfrågor: AU
Integrationsansvariga: Gerardo Berrios, Staffan Millner, Monica Lindberg
Medlemsvärvning: Anders Bergström
Lagledare: Åke Anevad


REVISORER

Ordinarie revisorer har varit Örjan Skog och Peter Hillman, med Hannu Jokinen och Bengt Palmgren som ersättare.


VALBEREDNING

Erhan Gömüc, sammankallande, Stefan Granbom, Päivi Latvala (avgått 1/9 p.g.a. att anställningen upphört), Marek Jaroszek, Guy Bodén.


REPRESENTATION INOM SEKO

SEKO Stockholm representantskapet
Ordinarie: Åke Anevad och Gerardo Berrios

Ersättare:
Bertil Carlsson, Anders Bergström, Janis Rubulis, Staffan Millner.

Samorgen
Anders Bergström, Örjan Skog, Peter Jarmeus.

Verksamhetskommittén för Posten Produktion
Jan Åhman, ordinarie. Åke Anevad, Anders Bergström samt Inge Sved ersättare.


ÖVRIG REPRESENTATION

Samverkansgruppen Tomteboda
Åke Anevad, Jan Åhman; Lars Lövlie/Erhan Gömüc (HSO).


MÖTESVERKSAMHET

Klubbens medlemsmöten
Två medlemsmöten har hållits under året.

Årsmötet den 10 mars i Konserthuset samlade drygt 40 deltagare. Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar lämnades rapporter om avtalsrörelsen, Arlanda samt övertalighetsförhandlingarna.

Höstmötet hölls den 17 november på restaurang Hasselbacken på Djurgården med ca 50 medlemmar närvarande.. Verksamhetsplan och budget för 2002 fastställdes.
  Förslag till ny skyddsorganisation behandlades och godkändes av mötet.
  Rapporter lämnades om den lokala lönerevisionen, som just startat.
  PO Brandeker från Verksamhetskommittén var inbjuden. Han informerade om Anthrax-hotet, som då var högaktuellt. Han rapporterade också om senaste nytt om de 15 förstudierna.
  Vid mötet samlades 832 kronor in till Svenska Afghanistankommittén och mötet beslöt att klubben skulle skjuta till lika mycket.

Förtroendemannakonferenser
Två förtroendemannakonferenser har hållits. Till förtroendemannakonferenserna inbjuds flertalet förtroendevalda inom klubb och sektioner.

Konferensen den 30 mars ägnades fr.a. åt övertalighetsförhandlingarna. Förutom en rapport om läget och diskussion kring detta höll Ewa Edström från Futurum ett anförande om vad Futurum kan erbjuda vid övertalighet.
  SEKO:s organisation på Tomteboda diskuterades liksom klubbens jämställdhetsarbete.
Rapporter lämnades om avtalsrörelsen, Personalfonden, Mälardalsprojektet samt Facktuellt och klubbens hemsida.

Konferensen den 15 oktober ägnade mycket tid åt det centrala avtalet, som nyligen blivit klart, och schemaförhandlingarna.
  Dessutom diskuterades återigen klubb- och sektionsorganisation samt skyddsorganisationen i huset.


MEDLEMSUTVECKLINGEN

Klubben hade vid början av året 650 medlemmar och vid utgången av verksamhetsåret 584.


SEKTIONERNA

Inom klubben finns tre sektioner och ett kontaktombud

Kontaktombud för teknikerna har varit Mikael Norén och Stefan Brihage.


STUDIEVERKSAMHETEN

Två datakurser har hållits i samarbete med Dataföreningen.
  Under 2001 har ett 13 förtroendevalda genomgått någon av utbildningarna i SEKO Stockholms studiekatalog, bl.a. grundläggande förtroendemannautbildning GFU,


INFORMATIONSVERKSAMHETEN

TerminalFacktuellt har kommit ut med sex nummer om sammanlagt 124 sidor under året. Tidningen ges ut tillsammans med Årstaklubben och når därmed ca 2000 SEKO-medlemmar inom brevterminalerna.
  Dessutom har TomtebodaFacktuellt getts ut med 5 nummer om sammanlagt 34 sidor.

Klubbens hemsida har haft ca 6.000 besök under året.

Sektionerna har huvudansvaret för den dagliga muntliga informationen till medlemmarna. Sektionerna får sin information främst genom klubbens styrelsemöten samt den strida ström av mail som numera flyter genom organisationen.
  En sektion har en egen medlemstidning (Tba Stora) och två sektioner har egna hemsidor (Tba Små och Tba-F).

SEKO-medlemmar bland lagledarna och inom administrationen informeras särskilt genom mail.


AVDELNINGEN

Vid förra året årsmötet blev undertecknade invald till avdelningsstyrelsen som ersättare och vid konstitueringen utsågs jag som integrationsansvarig. Det är därför de frågor jag arbetat mest med i avdelningsstyrelsen.
  Vårt långsiktiga mål är att tillämpa förbundsmötesbeslutet beträffande "mångfaldsplanen". Opinionsbildning genom föreläsningar ägde rum i mars förra året genom ett tvådagars seminarium om nya Lagen mot etnisk diskriminering i arbetslivet. Även LO:s integrationsarbete presenterades liksom Tomtebodas och Årstas mångfaldsplaner. 25 personer deltog under två dagar. Efter seminariet bildades en arbetsgrupp med åtta personer från olika klubbar.
  Vi träffades i maj och kom överens om att föreslå till avd. att delta i FAI:s demonstration den 6 juni. I november 2000 blev en av avdelningens medlemmar som är spärrvakt brutalt misshandlad av nynazister. Därför föreslog vi att avd. skulle ingår i Nätverket mot rasism och aktivt delta i den Europeiska dagen mot rasism den 9 november. Angående mångfaldsplanen blev jag erbjuden av koncernfacket att delta på en möte med personalchefen för hela Brevnätet för att presentera vår plan.
  SEKO förbundet har haft for första gången haft en tredagars utbildning för att diskutera integrationsfrågor och hur ska vi tillämpa förbundsmöte beslut om mångfaldsplan i hela kollektivet.
  Gerardo Berrios

Klubben har deltagit med två representanter på årsmöte och budgetmöte på avdelningen representantskap. Vi har också deltagit i klubbkonferenser om löner och avdelningen verksamhetsplan.


VERKSAMHETSKOMMITTÈN

Klubben deltar i SEKO:s Verksamhetskommitté inom Brev Riksnät/Posten Produktion. Vi har en ordinarie ledamot i kommittén. Klubben har både till Verksamhetsskommittén och Koncernkommittén föreslagit ändringar i arbetsordningen som skulle innebära en mer rättvis mandatfördelning. Hittills har dessa krav avslagits.

Verksamhetskommittén har hållit fyra ordinarie möten under året, Stockholm 7-8 mars (årsmötet), Hindås 8-10 maj, Lastberget 12-13 september samt återigen Lastberget 19-20 november. Dessutom har två konferenser/utbildningar hållits, en om avtalsfrågor och en om ROS.
  Utförliga rapporter från Verksamhetskommitténs möten har lämnats i Facktuellt.

Klubben har även deltagit i två "storstadskonferenser", där Årsta-, Tomteboda-, Göteborg- och Malmöklubbarna träffas och diskuterar gemensamma frågor.
  I samband med Malmömötet genomfördes ett studiebesök på Köpenhamnsterminalen. Rapport har lämnats i Facktuellt.


SAMVERKAN/FÖRHANDLINGSVERKSAMHET

Ekonomi
Klubben har fortlöpande bevakat utvecklingen av terminalens ekonomi. Vi är fortfarande dyrast med våra 69 öre / försändelse (utfall 2001) men gapet till övriga terminaler har krympt under året.

Volymer
Volymerna har minskat kraftigt under 2001.
  Uppsamling A tappade 21 procent och uppsamling B 4,4 procent. Sammantaget minskade uppsamlingsvolymerna med 15 procent.
  Spridningen (som också speglar utvecklingen på riksnivå) tappade 5,6 procent (A+B).
  En del - men långt ifrån allt - av den kraftiga minskningen i uppsamlingen beror på förändringar i samband med nya Årsta och förlusten av ankommande utrikes till Arlandaterminalen.

"Björn Olsson-utredningen"
Ett projekt - under ledning av Björn Olsson - som utrett uppsamlingssorteringen i Stockholmsområdet lämnade under våren sina förslag.
  Den första åtgärden - som också beslutades av brevnätsledningen - innebar att 100.000 maskinförsändelser skulle flyttas från Årsta till Tomteboda.
  Beslutet, liksom resten av utredningen, blockerades av Årstaledningen och genomfördes aldrig.
  Resultatet blev att Årsta fortsatte att anlita ett stort antal tidsbegränsat anställda samtidigt som Tomteboda - till stora kostnader för Posten - tvingades erbjuda Futurum till ett antal anställda för att undvika uppsägningar enligt LAS.

Tba:s utveckling
Tomteboda har sänkt sina kostnader per sorterad försändelse från 76 öre till 69 öre på ett år. På tre års sikt är terminalledningen mål att vi ska komma ner till 55 öre.
  Sänkningen vi gjort beror främst på terminalledningens framgångsrika arbete att minska fasta kostnader och den personalminskning vi gjort när vi öppnade till Futurum och Årsta.

Vi har också tagit på oss mer arbete i och med blockningen vi gör åt några utdelningskontor. Eriksson ska också få sin internpost sorterad på Tomteboda vilket innebär nya jobb vi kan söka. Kista serviceområde är huvudman men vi från Tomteboda kan söka jobben.

Kan vi minska våra kostnader som tänkt och att vi kan får olika nya jobb på Tomteboda tror vi i styrelsen att vi kan fortsätta att arbeta här trots nya Arlandaterminalen och volymminskningar.

Övertalighet
Övertalighetsförhandlingarna började i mars och efter speciell förhandling med arbetsgivaren i April kom vi överens om en övertalighet på 32,8 årsarbetskrafter.
  Detta för att kunna erbjuda alla som arbetar på terminalen att söka Futurum. Det blev ca. 25 ÅA. som sökte och Futurum och några ÅA. flyttade till Årsta. Det gjorde att vi kunde anse att vi uppnått målet eftersom vi också startade en ny verksamhet med att vi började försortera (blocka) åt Bromma, Kista och Solna.

Nya scheman
Schemaförhandlingarna startade i våras och vi gjorde tillsammans med arbetsgivaren ett utskick med förslag till nya scheman. Många synpunkter kom in som arbetsgivaren och vi försökte justera förslagen efter. Förhandlingsresultatet blev hyggligt förutom ett missförstånd om hur SSM natt ville jobba. Vi hade justerat efter det förslag de enligt deras representanters förlag vill jobba, även om både vi och arbetsgivaren tyckte att det verkade vara ett mycket tungt schema. Det visade sig att förslaget ej var tillräckligt förankrat, men SSM chefen lovade att de som ville kunde byta med någon på motsatta sidan för att få förre nätter i sträck.

GSM chefen beslutade utan att förankra i ledningen för terminalen att de 40 fria timmarna skulle vara valfria. Det gjorde att GSM tvåskift kunde få samma schema som SSM tvåskift. Det innebar att vi med en halvtimme när på SSM tvåskift hade tillgodosett medlemmarnas synpunkter i schemaförhandlingarna.

Lokalförändringar
Förutom omflyttningen av maskinerna har stora lokalförändringar skett under året.
  Nya omklädningrum färdigställdes ovanpå terminalkontoret och på plan 3,5. Nya sammanträdesrum började byggas på 3,5 norra. Lunchrummet som tidigare funnits i denna lokal ersattes av det f.d. rökrummet på 3,5.
  Blockningen bereddes plats där tidigare GSM 14 stått.
  Friskvårdslokalerna flyttades ner till plan 1.
  Uthyrningen av garaget påbörjades under året.
  Grabe flyttade in på plan 5 i september och därmed lämnade brevterminalen alla lokaler i den delen av planet.

Blockning
Under hösten övertog terminalen ansvaret för blockningen av Bromma. Samtidigt togs blockningen av Kista och Solna in i huset.


LÖNEREVISIONEN

Det nya avtalet gäller från den 1 oktober 2001till den 30 september 2004. Det är indelat i tre ettårsperioder. För de tre perioderna höjs lönerna med 3,0, 3,0 samt 2,9 procent vardera. Utöver lönepåslagen innehåller det nya avtalet en hel del ändringar i övriga anställningsvillkor. Dessa har utförligt redovisats i ett AvtalsFacktuellt under hösten.

2001 års lokala lönerevision avslutades lagom till jul och den nya lönen och det retroaktiva betalades ut på januarilönen. Klubben och sektionerna lyckades i förhandlingarna uppnå de 16.900 kr i normallön och 400 kr generellt som vi satt som mål.
  Medellönerna ligger något över normallönen och för sorterarna höjdes den med ca 500 kronor till drygt 17.200 kr/mån och med 650 kronor för lagledarna upp till en medellön för denna grupp på 20.400 kr/mån. Teknikerna fick även i år en liten extraslant; deras löner höjdes med 770 kronor till samma nivå som lagledarna, ca 20.400 kr.

Tomteboda är troligen fortfarande riksledande i jämlika löner bland terminalerna. Skillnaden bland sorterarna uppgår efter årets lönerevision till ca 90 kr/mån - till männens fördel. Trots ansträngningar att hålla koll på denna faktor under förhandlingarna blev resultatet att skillnaden ökade några kronor.

Gratifikationen
Efter att ha delat ut generösa gratifikationer till chefer på olika håll inom Posten, tvingades ledningen till slut att också anslå litet pengar till fotfolket.
  För vår del blev det ca 3.800 kr per heltidsanställd. Pengarna betalades ut på marslönen.

Personalfonden
Postens Personalfond upplöstes under året och pengarna delades ut till andelsägarna.   Utbetalning skedde i maj och som mest var andelarna värda ca 7.500 kronor.


ARBETSMILJÖARBETET

Ett hektiskt år som började med flytt av maskiner och arbetsplatser, byggnation av LTP-liner och utbildning i Operatörsunderhåll och slutade med certifieringsprojekt i systematiskt arbetsmiljöarbete. Ett år som bara rusade på och försvann. ibland funderar jag på vart det tog vägen. När jag nu sitter och går igenom den gamla almanackan så upptäcker jag ändå att det nog inte var så kort som det kändes. Det är väl åldern, som dom säger.

Möten under året:
8 gånger har skyddsombuden samlats för att samordna verksamheten.
  2 gånger har jag varit på huvudskyddsombudskonferens.
  10 gånger har jag varit på samverkansgruppsmöten med terminalledningen.
Och 5 gånger har jag träffat Celexa, som är ansvariga för fastigheten.

Större ärenden under året:

Inflödesprojektet
som det kom att kallas, handlade inte bara om flödet, utan även om flytt av maskiner, flytt av SSM´s och GSM´s manuella sortering, men även om bullerdämpning och mätningar av både buller och elektromagnetiska fält.
  Vid mätningarna kunde vi konstatera att vi ligger bra till på båda områdena, åtminstone om man jämför med andra terminaler. Dock har vi några områden kvar att jobba med.

Operatörsunderhåll
har arbetats med viss framgång på KSM och Kund, men har ännu inte kommit igång på allvar på övriga områden. Det är ett mödosamt och långsiktigt arbete som säkert kommer att ta många år. På Scania som har kommit väldigt långt så lär dom ha startat om flera gånger.

EBT-tågen
kom igång i början på året och invigdes med pompa och ståt. Här har skyddsombud på Tba haft stor inverkan framför allt på utformningen av vagnarna.

Samordningsansvar
Ett dokument togs fram i början av året för att reglera förhållandet till entreprenörer. Vilka krav som vi ställer på dom i arbetsmiljösammanhang , krav på utbildning i "heta arbeten", regler för truckkörning etc. Detta har vi sedan fått en del uppmärksamhet för och flera andra terminaler har nu "lånat" vårt dokument.

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM
Detta projekt startade i början på hösten och har pågått sedan dess med stor intensitet. Tanken är att Brevnätet skall vara certifierad under april månad i år. Många som har deltagit i andra certifieringar skakade på huvudet åt den tajta tidsplanen, men ser det ut att hålla. En mängd dokument har tagits fram för att beskriva hur vi skall leva upp till dom lagkrav som finns. Nu har projektet gått in i en implementeringsfas. Det räcker ju inte med att ha ett system, man måste jobba efter det också. För närvarande besöks dom lokala samverkansgrupperna för att lägga fast programmet. Sedan blir det arbetsplatsträffarnas tur. I mars får vi reda på om vi har jobbat rätt, då kommer BVQI och reviderar oss.

Lars-Erik Lövlie Huvudskyddsombud

Under verksamhetsåret har enheternas skyddsombud bidragit också till terminalens arbetsmiljöarbete på lokala nivåer. Ca 20 skyddsombud som representerade SSM (Leif Skog, Mats Ljungberg, Guj Boden (IRM)), Klump-Flöde (Monica Lindberg, Staffan Millner, Gerardo Berrios, Stefan Rydberg och Hannu Jokinen), Teknik och Underhåll (Mikael Ögren), Företagsposten ( Anders Bergström, Magnus Rönström och Göran Berg) samt GSM/IRM (Lennart Krüger, Solbritt Hansen, Bosse Eriksson, Bertil Carlsson, Alexandra Brintler, Ingrid Andersen och Erhan Gömüc) har ständigt kontrollerat arbetsmiljön vid bl.a. skyddsronder och kommit med förbättringsförslag efter samråd med medlemmarna. Medlemmarnas önskemål framfördes också vid lokala samverkan och många tillbudsrapporteringar inlämnades. Övergripande frågor tillsammans med viktiga lokala frågor behandlades vid månadsvis TBA skyddsombudensmöten. Magnus Rönnström och Erhan Gömüc anordnade ett seminarium för hela skyddsombuden och fackliga förtroendevalda, angående "Antrax, Säkerhetsfrågor och Krishantering" där säkerhetsfrågor togs upp av Postens Säkerhetschefen Christer Alldén; frågor "om och kring Antrax" av Smittskyddsläkaren Per Lundberg; samt krishanteringsfrågor av konsult Ivar Fernamo.

Tomteboda Huvudskyddsombudens hemsida på internet har fungerat också som informationskälla bland skyddsombuden och gentemot terminalens anställda och sidorna har fått över 5 tusen besökare sedan april 2001.

Vårruset
Klubben sponsrade de nio tjejer som deltog i Vårruset i maj.


JÄMSTÄLLDHET

Under 2001 fick Tomteboda postterminal för första gången en kombinerad jämställdhets- och integrationsplan. En så kallad mångfaldsplan. I jämställdhetsplanen står bl.a att vi ska verka för en jämnare fördelning mellan män och kvinnor på alla nivåer och verksamhetsområden. En av de aktiviteter som skulle ha genomförts under 2001 var ett seminarium för chefer och lagledare om män och kvinnors olika förutsättningar i arbetslivet i allmänhet och på vår arbetsplats i synnerhet. Det har av olika skäl inte genomförts senast p.g.a. den senaste lagledartillsättningen skulle genomföras. Den kommer att aktualiseras under våren 2002. En annan målsättning var att minst 35% av lagledare, biträdande lagledare och flödesledare skulle vara kvinnor. Så är inte fallet i dag . Snarare har siffran sjunkit jämfört med 2001. Orsakerna till det måste analyseras.
  De ansvariga för jämställdhet och integrationsfrågorna inom sektionerna har haft ett antal möten tillsammans då bl.a mångfaldsplanen gåtts igenom. Flera aktiviteter i denna som skulle uppfyllas väntar på svar. Ett möte med Jens Morin är avtalat under februari 2002.
  Löneskillnaderna ökade marginellt i årets avtalsrörelse. Det skiljer nu 89 kr mot tidigare 82 kr för sorterare i mäns favör och 215 kr mot tidigare 200 kr sett till alla medlemmar. Trots det är troligen Tomteboda fortfarande riksledande i jämlika löner bland terminaler. Skillnaden till mäns fördel beror bl. a på att en större andel f.d lagledare återfinns där vilket snedvrider statistiken . När nu skillnaden trots allt ökar måste man ha ögonen på detta och öka vaksamheten inför årets lönerevision.
  Deltagandet i SEKO Posten Produktions kvinnliga nätverk återupptogs. Två representanter från Tomteboda deltog i ett möte i Malmö under hösten.


DATA

Aktiviteter inom IT i SEKO pågår hela tiden och är ett måste för att våra medlemmar och förtroendevalda skall få möjligheter att utveckla sig, för att därmed kunna förändra sin arbetssituation och även påverka sin löneutveckling.
  Den lokala aktivitet som pågått under året, är att SEKO i Tomteboda har anlitat Dataföreningen (STDF) för att utbilda medlemmarna i datakörkortet (ECDL).

SEKO och STDF (dataföreningen) har också börjat med kurser för förtroendevalda, enl samma upplägg som ECDL, men med särskild anknytning till de förtroendevaldas behov

Arbetsgivaren har insett att SEKO:s initiativ väckt stort intresse bland personalen och har också börjat använda sig av dataföreningen i Tomteboda för att utbilda arbetsledare och specialister.
  Utbildningarna läggs upp så att både fackliga och arbetsgivare skall få samma baskunskap i data

Det har inte kommit några förslag från Posten om att erbjuda något datapaket till personalen på ett bra tag nu, vilket troligen beror på att man inte har någon bra leverantör av datorer, samt att det också fattas pengar.
  Det är möjligt att det kan komma upp diskussioner under 2002 om det blir något mer erbjudande eller ej. SEKO:s koncernfack har vid flera tillfällen uppvaktat Posten med begäran om ett nytt datorerbjudande.


MATRÅDET

Matrådet har möte ca 5 – 6 gånger per år. Rådet består av representanter från Arbetsgivaren (Gunnar Björklind som är lokalansvarig), en ansvarig från restaurangen, en person från resp. enhet, även från Postgirot och Logistik, samt en SEKO-representant, nu har någon från HK också tillkommit.
  Det som diskuteras är i huvudsak kvalitet på maten, innehåll (näringsmässigt), salladsbord, etc. Dessutom så är lokalen och uteplatsen alltid ett intressant ämne. Det har blivit en liten upprustning av matsalen, men det blev inte tillräckligt bra.
  Lennart Grabe och hans stab:s ankomst till Tomteboda borde ha kunnat påverka mer, men eftersom dessa damer och herrar inte äter i vår matsal som det var tänkt, så bidde ombyggnaderna inte mer än en tummetott. Det enda som har hänt är att vi har fått inmonterat den salladsbänk som stod i Klaraterminalen. Tyvärr så fungerar den inte som önskat. Kryddorna som finns står numera väldigt högt och är därför svåra att komma åt. Salladen är utplacerad på båda sidor och är inte av samma sort, så att man får ägna sig åt att trixa sig runt bänken på båda sidor fram och tillbaka om man vill ha av alla sorter.

Köerna har slutligen börjat fungera någorlunda. Detta är troligen en effekt av att de som stod i dessa ringlande köer själva började gå till restaurangen på andra tider.
  Man kan tycka att det inte händer något som syns från vår påverkan, men det gör det, dels så bevakar vi att kvaliteten hålls, vi bevakar att posten underhåller lokalerna, att det finns tillräckligt med automater i produktionen, etc. Så rådet fungerar även mellan mötena.


FACKLIGT-POLITISKT

Våra medlemmar framförde önskemål till oss förra året att bjuda in till terminalen Attac för att under en kafferast få veta mer om deras organisation och politiska plattform. Med stor överraskning fick vi ett kategoriskt nej.
  Fortfarande pågår samtal mellan arbetsgivaren och facket om en rimlig överenskommelse om arbetsplatsbesök.
  För politiker på alla nivåer är arbetsplatsbesök en viktigt del av deras arbete för att kunna träffa människor på sina arbetsplatser, och för oss är en bra möjlighet att framföra vara åsikter och kunna påverka dem.
  Posten framförallt är totalt beroende av politiska beslut på riksnivå.

Efter terrorattackerna i USA i september förra året och efter bombningar mot Talibanerna, blev som vanligt civilbefolkningen drabbad ännu engång av kriget.
  Klubbstyrelsen föreslog under medlemsmötet i november förra året göra en insamling för att hjälpa civilbefolkningen i Afghanistan och att klubben skulle bidrag med lika mycket, resultat blev 1800 kr som skickades till svensk- Afghanistanskt föreningen.


INTEGRATION

Hos oss på Tomteboda Postterminal är vi femtiotal olika nationaliteter och etniska grupper som speglar att vi är en fungerande multikulturell arbetsplats.
  På det sättet vi är en förebild, och vi kan bli ännu bättre genom att kartlägga våran konkreta brister som finns och hitta konkreta åtgärder.
  Därför presenterade vi fyra förslag till åtgärder.
a. Att Tomteboda inför praktiskplatser för arbetslösa eller nykomna invandrare som behöver introduktion i arbetslivet .
b. Att Tomteboda uppmuntrar de anställda med utländsk bakgrund som har språksvårigheter, att förbättra sina kunskaper genom lokal kompetensutveckling.
c. Att Tomteboda inför mentorsprojekt inom olika områden för att uppmuntra de anställda med utländsk bakgrund att söka andra arbetsuppgifter eller högre befattningar.
d. Att Tomteboda aktiv sprider information och kunskaper, genom t. ex. föreläsningar och seminarium, om lagen mot etnisk diskriminering i arbetslivet.
  Förra året för första gången presenterades en kombinerad jämställdhets- och integrationsplan för Tomteboda Postterminal vilken kallades "mångfaldsplan".

Personalchefen och SEKO Klubb Tomteboda kom överens om att integrationsplanen syftar på att Posten ska främja etnisk mångfald inom terminalen därför att vi tror att detta skapar en bättre arbetsplats och bidrar till ett bättre resultat . Att lyfta fram synsätt och värderingar från personer med olika etnisk bakgrund skapar helhet och bredd ock kan bidrar till att vi lättare kan uppnå Tomteboda Postterminal.
• Posten ska underlätta för anställda med ickesvenskt ursprung att engagera sig i förändringsarbete på terminalen.
• Posten ska motarbeta alla former av etnisk diskriminering och arbeta för en positiv syn på mångfald på arbetsplatsen.
• Posten ska verkar för att personer med olika etnisk tillhörighet söker lediga anställningar.
• Posten motarbeta etnisk diskriminering på alla nivåer.

Målsättningen är att inom Tomteboda Postterminal ska senast 30 juni 2002 minst 25% av lagledare och biträdande lagledare ha utomnordisk bakgrund.


SLUTORD

Under det andra året som egen terminal i Brevnätet har en kraftfull sanering av terminalens ekonomi genomförts. En rad åtgärder har vidtagits och fler planeras för att kunna bedriva en rationell produktion i huset. Det efterlängtade bullerdraperiet mot manuella sorteringen har äntligen kommit på plats och fler arbetsmiljöförbättringar har genomförts - fr.a. den friskvårdstimme som ingår i de nya schemana från oktober.
  Alla de åtgärder som genomförts borde lägga grunden för ett effektivt Tomteboda med god arbetsmiljö och hög personaltrivsel. Ett Tomteboda som har en självklar plats i framtidens brevnät. I synnerhet om vi under det kommande året prioriterar personalens trivsel.
  I förra årets verksamhetsberättelse varnade vi för nya Arlandaäventyr - trots att Tomteboda i det läget inte ingick i förutsättningarna för en ny storterminal. Mot årets slut kunde vi tyvärr konstatera att vi återigen har dragits in i detta projekt.
  Uppgiften under det kommande året blir mot den bakgrunden både att försvara Tomteboda och utveckla terminalen och förbättra medlemmarnas villkor.
  Samtidigt vet vi att Postens situation är fortsatt besvärlig p.g.a. avregleringspolitiken. Vi kan därför inte räkna med några lättköpta framgångar.
  För att vi ska uppnå de förbättringar som vi alla vill ha krävs sammanhållning och en hög facklig aktivitet. Det är vår förhoppning att så blir fallet och att Du tar del i det fackliga arbetet under det kommande året.

Åke Anevad, Anders Bergström, Jan Åhman, Inge Sved, Monica Lindberg, Bertil Carlsson, Gerardo Berrios,
Janis Rubulis, Mohibul Ezdani Khan, Staffan Millner