Verksamhetsberättelse 2004




INLEDNING
Ännu ett år läggs till Årstaterminalens historia ett år som inneburit en hel del stora förändringar. De små stegens filosofi som vår Danske vän pratade sig varm om kom minst sagt på skam.

Strukturprojekten
Det som över allt annat präglat året är ju naturligtvis de strukturprojekt som påverkat oss i allra högsta grad dvs. Årsta/Tba och klumpprojektet. Dessa projekt som initierades av Bertil Nilsson och som SEKO i olika sammanhang starkt ifrågasatt. Dels på grund av den tvivelaktiga ekonomin och de kalkyler som legat till grund för genomförandet men också, och vad kanske värre är, de försämringar av arbetsmiljön som följt i kölvattnet av projekten. Vad man kan säga är att det lokala projektet fungerat i stort sätt klanderfritt men att förutsättningarna varit hopplösa och därav resultatet. Nu gäller det att fortsätta arbetsmiljöarbetet på ett systematiskt sätt och komplettera och förbättra de delar som projekten inte lyckades med och det vill vi påstå är en del saker. En positiv konsekvens är dock att det finns en starkare fokus på arbetsmiljön nu och att buller frågan finns med på agendan. Ibland blir man frestad att kalla detta för Dr. Troels testamente.
  I kölvattnet av projektet kommer den fackliga verksamheten framöver förmodligen delvis bedrivas av ett antal nya kamrater från Tomteboda. Årsmötet får utvisa var vi ska landa.

Ny terminalchef
En annan betydande förändring är naturligtvis bytet vid terminalrodret. Susanne Hellebring tog över i vargtimmen lite yrvaket men ändå med en viss kurs. Vi tycker nog att hon klarat skutan så här långt men dom värsta stormarna kanske ändå återstår. Redare Nilsson ställer också stora krav på sin flotta. Och med ständigt nya destinationer i okända vatten blir det svårt att navigera.

Lagutveckling
Klubben har under året verkat för lagutveckling och ledarskapsutveckling två saker som vi anser vara viktiga ingredienser i verksamheten. En kunnig personal och stabila ledare som behandlar sin omgivning på ett respektfullt sätt är en stor tillgång. Även urvalet till ledande positioner ser vi som mycket viktigt och vill därför verka för vettiga kriterier för ett sådant urval.

Friskvården
Stor möda har också lagts ned på friskvårdsverksamheten som nu verkar ge resultat. En friskvårdstimme under ordnade former kommer att införas. Utformningen utarbetas i en partssammansatt grupp som redan träffats ett antal gånger.

Psykosocialt
SEKO har under året försökt att lägga grunden för ett mänskligare synsätt på arbetsplatsen och det gäller arbetsmiljön sett ur ett brett perspektiv. Vi vill framhålla arbetstiderna, organisation, ledarskap, arbetsmiljö, Psykosociala förhållanden, synen på rehabiliteringsarbetet, som vi menar handlar om mycket mer än att försöka göra sig av med medarbetare, utvecklingen av medarbetarna och mycket annat.

Postpolitiken
Vi har också försökt att påverka den politik som styr den postala verksamheten tex. den orättfärdiga konkurrens som posten är utsatt för från City mail som plockar russinen ur kakan.

Lönerevisionen
Lönerevisionen tog sig nog för många lite oväntade vändningar, det hettade till ordentligt på höstkanten. SEKO har ju under ett par års tid gjort ett grundläggande jobb i lönefrågan genom arbetsplatsbesök och enkäter för att få medlemmarnas syn på lönebildningen. Detta resulterade bla. i ett krav på en anständig modell för ingångslöner i Posten som i slutändan också gagnar personal äldre i tjänst. Arbetsgivaren visade sig kallsinnig men frågan var av så stor betydelse för oss så att strejkvarsel lades. Förhandlingar pågick in i sista sekund och dramatiken var stor men till slut fick vi ett genombrott i frågan och strejken kom aldrig tillstånd. Vi uppfattade det som att stridsviljan var stor och det inte bara på grund av lönefrågan utan av att man i största allmänhet ser sig misshandlad av Posten. Vi från SEKO tackar alla medlemmar för den uppställning och det engagemang som visades i samband med konflikten.


STYRELSENS SAMMANSÄTTNING

Klubbstyrelsen har under året hållit 12 protokollförda sammanträden.
  Till styrelsesammanträdena har, förutom ordinarie ledamöter och samtliga ersättare, kallats även HSO Arne Grentzelius.
  Fr.o.m. oktober har Jan Åhman, Paula Miettinen, Mohibul Ezdanikhan, Pia Zetterberg, Irgalem Abdelkadir samt Monica Lindberg, samtliga ledamöter i klubbstyrelsen på Tba, adjungerats till klubbstyrelsen.


STYRELSENS ARBETSFÖRDELNING
Arbetsutskott. Jan Gebring, Rodrigo Acuna samt Owe Olausson har utgjort styrelsens arbetsutskott. Dessutom har en fjärde styrelseledamot ingått i AU, enligt ett rullande schema.
  Jan Åhman har adjungerats till AU fr.o.m. oktober.

Ansvarsområden:
Studier: Raili Kalliovaara, Anna Panic
Ansvarsområde information: Jan Skog, Anna Panic.
Jämställdhet: Hans Rosén
Integration: Bo Ericsson
Fackligt-politiskt: Micke Täll, Owe Olausson.
Arbetsmiljö: Owe Olausson, Bo Ericsson, Jan Skog
Anställningar: Raili Kalliovaara (t.o.m. juni), Rodrigo Acuna (fr.o.m. juni).
Försäkrings- och pensionsfrågor: Jan Gebring,
Medlemsvärvning: Kjell Johansson
Medlemsförmåner: Rodrigo Acuna-Lopez.
Kultur/Fritid: Raili Kalliovaara
Rehabilitering: Jan Gebring.
Utveckling: Owe Olausson.
Ungdomsansvarig: Abdessatar Dridi
Lönerevision: Micke Täll


REVISORER
Ordinarie revisorer har varit Günther Thiele och Leif Ljungqvist, med Anders Jakobsson som ersättare.


VALBEREDNING
Ann Christine Pålsson, sammankallande, Leif Skog, Claes Eriksson, Karl-Axel Lindkvist, Ulf Eriksson, Marta Gonzales,Roland Westin, Mikael Ström.
Ann Christine Pålsson avsade sig valberedningsuppdraget i december, Karl Axel Lindkvist har därefter fungerat som sammankallande.


REPRESENTATION INOM SEKO

SEKO Stockholm representantskap
Ordinarie: Jan Gebring, Anna Panic, Raili Kalliovaara.
Ersättare: Micke Täll, Rodrigo Acuna-Lopez, Bo Ericsson, Kjell Johansson, Jan Skog, Jan Alvebäck, Hans Rosén, Abdessatar Dridi.

Verksamhetskommittén för Posten Produktion
Ordinarie: Micke Täll
Ersättare: Jan Gebring

Verksamhetsrådet
Ordinarie: Micke Täll.
Adjungerad för kvinnliga nätverket: Raili Kalliovaara.

Verksamhetskommitténs kvinnliga nätverk
Raili Kalliovaara, Anna Panic, Sinikka Karmeus Gedda, Paula Miettinen (fr.o.m. oktober).

SEKO Postenkommittén
Micke Täll.

SEKO:s förbundsårsmöte
Micke Täll, Anders Viksten.


ÖVRIG REPRESENTATION
Samverkansgruppen Årsta
Jan Gebring, Owe Olausson samt den 4:e AU-ledamoten. Arne Grentzelius (HSO).

Samverkansgruppen Produktionsområde Stockholm
Micke Täll.


GEOGRAFISKA RÅDET och "SAMKLUBBEN"
Geografiska Rådet är ett samarbetsgorgan mellan klubbarna inom Produktionsområde Stockholm.
  Varje klubb (Årsta, Segeltorp, Norrköping, Tba Paket, Tba Brev) har under året haft ett mandat. Dessutom har ordföranden i Rådet haft ett mandat.
  Ordinarie ledamot för Årsta har varit Janne Gebring. Micke Täll har varit ordförande i Rådet.
  Geografiska Rådet förbereder samverkansmötena inom Produktionsområdet. Rådet har också ansvarat för en del förhandlingar med anledning av de gemensamma projekten: Segeltorp, Årsta/Tba. Administrationen, Tba Klump samt Norrköping.
  Det mesta av arbetet inom Rådets område har under året genomförts i "Samklubbens" regi. Samklubben har bestått av de fyra klubbarnas AU/VU och har fortlöpande behandlat frågor kring projekten.

Geografiska Rådet genomförde under februari en gemensam förtroendemannakonferens som dels behandlade projekten, dels utbildade i pensionsavtalet.


SKYDDSOMBUDEN
Arne Grentzelius (HSO), Göran Borgqvist (avgick i mitten av december)


MÖTESVERKSAMHET

Klubbens medlemsmöten
Fyra medlemsmöten har hållits under året.

Årsmötet hölls den 6 mars i Folkets Hus och samlade 130 deltagare. Mötet innehöll sedvanliga årsmötesförhandlingar.

Höstmötet hölls den 20 november på Årsta med 50 deltagare. Mötet antog budget och verksamhetsplan för 2005 samt valde valberedning, vilket inte hunnits med vid årsmötet.

Två medlemsmöten på arbetstid har har hållits: ett under våren och ett på hösten. Båda behandlade aktuella frågor som projekten, avtalsrörelsen, friåret.

Förtroendemannakonferenser

11 juni
På konferensen gick vi igenom SEKO:s stadgar för att peka på klubbens ansvar i förhållande till sektionernas ansvar. Bland annat diskuterades om klubben skulle ha ett representantskap eller inte, hur skulle sådana mandat fördelas mm. Valprocedurer pratades det också om, framförallt om hur ett listval skulle kunna fungera. Det pekades också på en förtroendeklyfta mellan klubben och sektionerna. P-O redovisade därefter om framtidsfrågor som superlayout där Årstaterminalen skulle vara med men framförallt om den samlade brevprocessen som kommer att innebära stora förändringar för dom anställda. Arbetsgivaren vill starta en schemagrupp och vi diskuterade frågan ur alla vinklar och kom fram till att vi kunde tänka oss vara infomottagare men samtidigt vara beredda på att själva ta fram motförslag. Ansvarsområdena arbetsmiljö, rehabilitering, anställningar och integration presenterades. Som avslutning kom vi fram till att man skall presentera skriftligt underlag till frågeställningar och att gå ut med förfrågan till sektionerna och be om deras synpunkter för att på ett bättre sätt prata ihop oss. Viktiga teman är våra strategier och information / kommunikation.

20 september
Det första ämnet handlade om paus, rast och måltidsuppehåll där arbetsgivaren håller på att ta fram ett förslag som bygger på att alla skall ha samma nivå och det är där man idag har de sämsta villkoren och att det skall vara normen. Arbetsgivarens schemagrupp har tagit timeout och kommer inte att diskutera frågorna före 2005. En beskrivning av SEKO:s krav när det gäller lönerna för nästkommande period. Klubben utlovade att vi kommer att hålla egna lönekonferenser så att alla är med på vagnen när det är dags. Under lång tid diskuterade vi anställningsformer lagar och intentioner och turordningsreglerna och hur man skall tolka olika avtal, vilket inte är det lättaste. Klubben kommer att anordna en särskild träff för de som flyttar till terminalen från bl.a. TBA. SEKO bör ha en öppen verksamhet, åtminstone under en dag för att visa olika aktiviteter. Återkopplingar mellan klubben och sektionerna när det gäller samverkan och mötet föreslog att sektionerna skulle få klubbens "extraplats".


MEDLEMSUTVECKLINGEN
Klubben hade 920 medlemmar vid årets början och 1106 vid årets slut. Det stora glädjeämnet har varit vår interna nyrekrytering som klart har överstigit det totala antalet av övergångar, pensioner och dödsfall. Dessutom kom en del av ökningen från överflyttningar av medlemmar från andra klubbar.


SEKTIONERNA

Inom klubben finns åtta sektioner:


STUDIEVERKSAMHETEN

Utveckling:
Basen för SEKO:s utbildningar arrangeras av SEKO Stockholm, LO och ABF. Detta handlar om den utveckling som gäller för de förtroendevalda och för nya förtroendevalda gäller det först att få en grundutbildning och därefter utbildning i arbetsrätt och målet är att dessa utbildningar skall ske under det första året. Därefter sker utbildningen mer riktat efter de ansvarsområden man fått vid konstitueringen. Den viktigaste kunskapen är förhandlingar och det finns inom SEKO Stockholms ramar men också görs det utbildningar med inriktning på löner och avtal som arrangeras av SEKO-posten. För att nämna ett exempel är det flera som genomgått i utbildning i försäkringar och som ger att det är fler personer inom klubben som kan vara behjälpliga som handläggare i försäkringsfrågor vid tex. Rehabiliteringsutredningar.
  Slutligen skall nämnas att sektion stora brev genomgått en KUL-utbildning för hela styrelsen.
  Vid sidan om det ordinarie kursutbudet har klubben haft egna arrangemang som två konferenser för förtroendevalda respektive sektionskonferens. Vi fick arbetsgivaren att starta en utbildning i gruppdynamik som många SEKO-företrädare och skyddsombud fått möjligheter att vara med på. Vidare har det varit en träff för valberedare samt ett seminarium med Lars Åhnberg om arbetsrätt. En endagsutbildning har genomförts på sektion stora om rehabilitering med representanter från försäkringskassan och arbetsgivaren. Dessutom har enskilda förtroendevalda getts möjligheter att vara med på speciella utbildningar och träffar och att klubben stått för dessa kostnader. Det är klubbens förhoppning att alla nyvalda snabbt får en utbildning men också att alla får en kontinuerlig utveckling i sitt fackliga uppdrag.

Förtroendevalda:
Förutsättningen att det fackliga arbetet ska fungera är att förtroendevalda och även medlemmar har de kunskaper de behöver för sina uppdrag och sitt arbete. Studierna är därför ett viktigt medel att nå våra fackliga mål. För Klubb Årsta PT har det gångna året varit ännu ett aktivt studieår. Klubbens förtroendevalda har löpande informerats om den utbildning som vi har tillgång till genom SEKO, ABF och LO. Klubb Årsta har även erbjudit för förtroendevalda egna utbildningar bl a i arbetsrätt, rehabilitering och datoranvändning. Två datorutbildningar genomfördes av Klubben via Stockholmsterminalernas dataförening efter förfrågan till förtroendevalda om behovet. Klubb Årsta har arrangerat dessutom utbildningsdagar för kassörer, revisorer och valberedningar samt studiecirklar på arbetstid och på fritiden för medlemmar.

Medlemsstudier:
Klubb Årsta PT har erbjudit medlemmarna under 2004 kostnadsfria studiecirklar på fritiden och fackliga medlemsutbildningar på arbetstid, då SEKO har gett ersättning för förlorad arbetsförtjänst. I samarbete med ABF har vi genomfört 9 studiecirklar under året, bl a datakurser, studiecirklar i Pensioner & Försäkringar och kurser i Keramik. På arbetstid har studiecirkeln Facklig medlemsutbildning med fokusering på psykosocial arbetsmiljö varit populär bland medlemmarna ända sedan starten våren 2003. Under året genomfördes 3 sådana medlemsutbildningar. Målet med fackliga medlemsutbildningar är att ge medlemmarna större inflytande. Över 50 medlemmar har hittills deltagit i dessa cirklar och bidragit i utvecklingen av verksamheten genom att ge sina synpunkter om våra fackliga mål, ifjol om förbundets fem program. Studieprogrammet SEKOs medlemsstudier i Årsta Postterminal har tagits fram inför varje termin och information om studierna har varit anslagen på anslagstavlorna. En nyhet under året har varit att studieprogrammet finns numera på nätet på Klubb Årstas hemsida och att kursanmälan kan skickas via nätet. Artiklar om studier har skrivits i Facktuellt och även uppsökeri på arbetsplatsen har använts för att informera om våra studiecirklar.

Uppsökare från LO gästade vår arbetsplats under hösten för att värva deltagare till kurser Medlemskapets värden samt Fackets grunder. Med gott resultat eftersom många medlemmar var intresserade och anmälde sig till dessa kurser.


INFORMATIONSVERKSAMHETEN
TerminalFacktuellt har getts ut med 7 nummer om sammanlagt 208 sidor.
TerminalFacktuellt ges ut tillsammans med Tba- och Segeltorpsklubbarna. Tidningen går därmed ut till sammanlagt ca 2.000 prenumeranter.

Tbaklubbens hemsida fördes vid årets slut över till Årstaklubben. Hemsidan har funnits sedan 1997 och hade under 2004 drygt 10.000 besök.

Sektionerna har huvudansvaret för den dagliga muntliga informationen till medlemmarna. Sektionerna får sin information främst genom klubbens styrelsemöten och sektionskonferenser samt den strida ström av mail som numera flyter genom organisationen.


AVDELNINGEN
Under verksamhetsåret har Raili Kalliovaara, Jan Gebring och Anna Panic varit ordinarie representanter från Klubb Årsta i SEKO Stockholms representantskap. Den övriga klubbstyrelsen (utom Jan Alvebäck) har varit ersättare.
  Owe Olausson har suttit som revisor. Micke Täll har ingått i avdelningens valberedning.
  Anders Viksten är kassör i avdelningen.
  Avdelningens årsmöte i mars 2004 leddes effektivt av f.d. talmannen Birgitta Dahl.
  På budgetmötet i november var denstora knäckfrågan huruvida avdelningen skulle höja medlemsavgiften eller inte. Den olidligt spännande omröstningen landade på de otroliga rösterna 29 mot 29, något som ledde till att ordförande Bjarne Isacsson valde att lägga ner sin röst och istället meddela mötet att det inte skulle bli någon höjning.


VERKSAMHETSKOMMITTÈN
Klubben deltar i SEKO:s Verksamhetskommitté inom Posten Produktion.
  Verksamhetskommittén har hållit fyra sammanträden under året: 9-10 mars, 17-18 maj, 28-29 september samt 2-3 november. Samtliga möten har hållits i Stockholm.

Utförliga rapporter från kommitténs möten har lämnats i Facktuellt.


LÖNEREVISIONEN - KONFLIKTEN
Klubben har uppnått i tidigare förhandling en lokal lönetrappa som fungerat, men så är det inte överallt inom Posten. Därför beslöt SEKO centralt att driva frågan om ny lönetrappa som prioriterat krav i lönerörelsen.

Våra klubbars Produktionsområde i Stockholm utsågs till att starta en strejk i oktober. Bara ordet strejk fick våra medlemmar att tända till på idén. SEKO fick mycket beröm för sitt åtgärd. Många medlemmar pratade med klubben om att äntligen kändes det som en stridbar fackförening.

Det var många bråda dagar innan strejken skulle starta. De förtroendevalda var verkligen "på tårna" och beredskapen var god. Nu blev strejken avblåst, men SEKO uppnådde en central lönetrappa som hela LO-kollektiven vill lära sig av. Lokalt fick vi tack vare strejken fler medlemmar. ST blev helt offside i lönebranschen.

Tyvärr kom det surt efteråt att man inte kom överens om lönepottens storlek, så några förhandlingar lokalt har ännu inte inletts.

Tidigare under år 2004 hade små/c5 och Stora brev haft arbetsplatsträffar för att diskutera nyttan av ett lönekriteriesystem som en partsammansatt arbetsgrupp hade tagit fram. Någon rejäl utvärdering av medlemmars åsikter har inte skett, så inför 2005 kommer nya aktiviteter inom lönekriterier att fortsätta.


ARBETSMILJÖ
När det gäller arbetsmiljön är föregående år ett katastrofår där vi kan konstatera att arbetsmiljön i slutet på året är klart sämre än det var i början på året och det är inte roligt att konstatera. Det beror naturligtvis inte på någon illvilja från fackliga företrädare eller skyddsombud och inte heller de arbetsgivarföreträdare som vi har på Årsta. Det man kritisera är den lokala tågordning när det gäller arbetsmiljöronden är att den dragit ut på tiden och att den inte varit med när man skulle planera investeringsbudgeten för 2005 och att den processen ledde till en akut framställan som inte var ordentligt genomgången. Den riktigt stora påverkan på hela terminalen i allmänhet och på arbetsmiljön i synnerhet är de faktorer som lett till den arbetsmiljö som vi har idag och där det i projektdirektiven står att arbetsmiljön inte skall försämras utan snarare förbättras. Trots konsekvensbedömningar har vi alla konstaterat att arbetsmiljön hela tiden försämrats och lett till en högre ljudnivå som redan tidigare kritiserats, en betydligt större trängsel på de flesta arbetsområden och mycket fler lyft. I början av 2005 genomförs allmänna skyddsronder över hela terminalen och det kommer att kännas som att gå omkring och se vilka skador som orsakats av stormen som slog till.


ANSTÄLLNINGAR
Efter omstruktureringen av arbetsgruppen har vi haft 3 möten där vi har diskuterat det fortsatta arbetet.
  Vi har haft en sittning med arbetsgivaren där vi har kommit överens om att i fortsättningen pussla ihop så höga åtaganden som möjligt utifrån behov och företrädeslista.
  Vi har också varit med när det gällde om vilka som skulle ersätta de anställda som får ta friår.
  I övrigt kan man säga att det inte har varit ett lätt uppgift att vara ansvarig för anställningar.


INTEGRATION
Under verksamhetsåret har Integrationsutskottet, vilket består av de integrationsansvariga från de olika sektionerna på terminalen, hållit ett tiotal möten. Minnesanteckningar från mötena finns i en särskild pärm på klubbexpeditionen. Utöver fackliga kurser, så har vi, som ett led i vår kunskapsbyggande verksamhet, förlagt möten utanför Årsta på exempelvis Mångkulturellt Centrum i Fittja, Forum för levande historia i Gamla Stan, Romskt Kulturcentrum i Gubbängen, Etiopiskt Kulturcentrum på Kungsholmen samt Medelhavsmuseet.
  SEKO betonar vikten av kunskapsbyggande i sitt handlingsprogram mot främlingsfientlighet, rasism och nazism och Årstas integrationsutskott var väl representerat på den nätverkskonferens där detta handlingsprogram tog form. Under verksamhetsåret har vi från Årsta deltagit vid en rad seminarier och integrationskvällar med kulturella förtecken på Etiopiskt Kulturcentrum. Utskottet har även varit representerat på seminariet Dialog för lika värde på Brunnsvik. Vi har även deltagit i seminarier om Rasismer i Europa - arbetsmarknadens flexibla förtryck som hölls i ABF-huset, seminariet Normgivande mångfald i Folkets Hus och ett seminarium kallat Said på svenska, om bl.a. orientalism och imperialism samt hemlöshet som kollektiv erfarenhet, vilket hölls på ABF.
  Årsta har även representerat SEKO inom Fackligt Aktiva Invandrare (FAI) på olika möten där vi utgör en del av FAI:s nätverk som FAI-SEKO Årsta samt representerat SEKO inom LO:s tvärfackliga integrationsgrupp vid ett flertal tillfällen. Den integrationsansvarige har också ingått i avdelningens integrationsgrupp och hållit utbildningsdagar om integration samt berättat om SEKO Årstas integrationsarbete på ett debattmöte i Kista Träff anordnat av den bangladeshiska föreningen DOYEL i samarbete med Immigranternas Riksförbund och med deltagande av riksdagspolitiker från de olika partierna.

Filmen Scener ur ett arbetsliv som syftar till att motverka trakasserier och diskriminering på arbetsplatsen har visats på ett flertal lagträffar. Vidare har vi särskilt bevakat att intentionerna i mångfaldsplanen följts vid tillsättningar av olika tjänster. Sammanfattningsvis tycker vi oss ha ett starkt stöd för att driva de viktiga frågorna kring integration och likabehandling.


JÄMSTÄLLDHET
Inom området jämställdhet arbetar vi under året tillsammans med arbetsgivaren fram en ny jämställdhetsplan för hela terminalen. Den finns upptryckt och skall inte vara någon hyllvärmare. Tanken är att den lätt ska kunna kommuniceras ut till samtliga anställda. Lagmöten eller arbetsplatsträffar är lämpliga forum.

I Jämställdhetsplanen ska finnas angivet aktiviteter som ska genomföras under året och vilka som är ansvariga för dessa. Det finns en stor förbättringspotential när det gäller att genomföra aktiviteter på enheterna.

På Årstaterminalen arbetar vi med en separat jämställdhetsplan och integrationsplan, men sittningarna med arbetsgivaren görs tillsammans. Vi bevakar att det finns rutiner för "kränkande särbehandling" och har lyckats få fram en blankett för anmälan. Den finns enligt Posten att hitta på terminalens hemsida, som ingen kan komma in på hemifrån… kanske inte ens i produktionen…

Vi upplever att det råder en brist på kommunikation mellan personalchefen och enhetscheferna inom båda ansvarsområdena. Detta har bidragit till att en del aktiviteter mer eller mindre runnit ut i sanden.

Det långsiktiga målet är att vi varje dag ska skapa den mest jämställda postterminalen i landet.


KULTUR
Klubb Årsta PT har genomfört betydande insatser för kultur och fritid sedan hösten 2002.
  Visionen i Klubbens kulturverksamhet är att Kultur är hälsosamt! Målet är att erbjuda för våra medlemmar kostnadsfria kulturupplevelser och kulturella aktiviteter på arbetsplatsen och på fritiden: teater, utställningar, böcker. Under verksamhetsåret har detta gjorts genom projektet Låt kulturen blomma! med bidrag Kultur i arbetslivet från Statens kulturråd. Affischer om aktiviteterna har anslagits på SEKOs anslagstavlor i terminalen och artiklar och intervjuer har skrivits i Facktuellt.

Projektet Låt kulturen blomma!

• Teater
Teaterbesök på Dramatens Stora Scen med tredjeraden kort har erbjudits gratis för medlemmar. Varje medlem har haft möjlighet att boka två biljetter per besök. Dramaten-biljetter har varit populära och över 600 biljetter bokades under 2004.

• Utställningar
Sex kostnadsfria gruppbesök med guidade visningar på aktuella konst- och kulturhistoriska utställningar har erbjudits för medlemmar under året. Vi har besökt utställningarna Falskt & Äkta på Nationalmuseum; I linje…Svensk teckning under 100 år på Liljevalchs konsthall; Landskapets själ, Drottning Margrethe II och prins Eugen på Waldemarsudde; Karl Isakson på Moderna Museet; Nils Kreuger på Waldemarsudde och Andy Warhol på Liljevalchs konsthall. Även dessa besök har varit efterfrågade och populära. Cirka 170 medlemmar deltog.

• Bibliotek
Vårt bibliotek på plan 3 vid Infotorget har under året fått ytterligare förstärkning med en stor mängd böcker genom donation från medlemmar och deras anhöriga. Utveckling av biblioteket fortsätter.

• Musikerbesök i biblioteket på fritiden
Cellisten och kompositören Olov Franzén berättade om sitt arbete som tonsättare, spelade egen musik och läste dikter av Niklas Rådström. En mycket uppskattad och fin tillställning.

• Författarbesök på arbetstid
Marika Lagercrantz läste och sjöng Olof Lagercrantz dikter i restauranten. Över hundra entusiastiska åhörare deltog på arbetstid.

• Skrivarverkstad i kreativt skrivande
Skrivarverkstad Prosa för nybörjare och alla med skrivarlust erbjöds gratis för våra medlemmar. Deltagarnas texter publiceras i Facktuellt.


REHAB
Klubben är engagerad i rehabiliteringsarbetet i allra högsta grad inte minst som påtryckare när det gäller kraven på handläggning från arbetsgivaren och det är oerhört viktigt när vi vet att tio till femton procent av alla anställda i allra högsta grad behöver rehabiliteras på olika sätt. Klubben har medverkat till att ta fram rutiner för rehabiliteringsarbetet men också att ta fram instruktioner hur de rehabiliteringsansvariga skall sköta sitt uppdrag samt att de skall kvittera detta med sin namnteckning. I dag är kvaliteten på detta arbete skiftande men det har blivit bättre under året så lägstanivån på handläggningen ökar hela tiden. Eftersom klubbens mäl är att alla styrelsemedlemmar och samtliga skyddsombud bör vara tillgängliga när den enskilda medlemmen behöver hjälp är det viktigt att dessa får en grundläggande utbildning för att kunna vara det stödet och dessa behöver i sin tur hjälp med att formulera skrivelser mm. till försäkringskassan eller andra myndigheter och att fylla i olika blanketter. Glädjande nog har det blivit allt vanligare att medlemmar vänt sig till de förtroendevalda för hjälp och det är bara att hoppas att den utvecklingen fortsätter.


UNGDOMSVERKSAMHET
Ingen verksamhet under året.


FÖRSÄKRINGAR
Tyvärr har arbetet med försäkringar/pensioner inte varit utåtriktat i den utsträckning som vore önskvärt. Information i form av lagträffar i ämnet som tidigare förekommit var uppskattade men har inte hunnits med. Istället har enskilda ärenden i viss mängd klarats ut. Framförallt har efterfrågan av blanketten för att anmäla om rehabiliteringskostnader varit stor. Klubbrepresentanter och även sektionsrepresentanter har gått diverse utbildningar för att kunna ta tillvara medlemmarnas intressen. Vad klubben efterlyser är att fler fackliga tar för sig av arbetet med försäkringar och att vi kan anmäla fler till Folksam som försäkringsansvariga. Ambitionen är att varje sektion har minst en försäkringsansvarig.
  På grund av åldersstrukturen i terminalen blir pensionsfrågorna mer och mer aktuella. Klubben tappar nu tyvärr en av de främsta representanterna för pensionskunnande och behöver stärka upp även på den fronten. En breddning av kunnandet behövs.


MEDLEMSSTÖD
Medlemsservice är det nya ordet för medlemsvärvning. Vilket även inkluderar medlemsvård, och olika aktiviteter för befintliga medlemmar.

Tyngdpunkten på värvning av nya medlemmar ligger ute på sektionerna där personkännedomen är störst, i detta sammanhang kan konstateras att sektion små gjort ett lysande resultat. Vi kan även konstatera att strejkvarslet fungerat som en väckarklocka för många medarbetare som ej tidigare varit anslutna.

Den 30 Oktober hade klubben ett informations och välkomstmöte för de nya kamrater som kommit till Årsta från andra arbetsplatser.

Den 1 November träffades sektionernas medlemsvärvaransvariga och drog upp riktlinjerna för det kommande året. En del förslag kom fram som

Infomöten för nya medlemmar
Infomöten för ännu ej anslutna
Infomöten för nyanställda
Bokbord


FACKLIGT-POLITISKT
Utskottet har inte haft så stor verksamhet under 2004. Det har varit ett mellanår i politiska sammanhang. Vi har dock hjälpt till att påverka politiker och arbetsförmedling gällande villkoren för friår, med, som vi anser, stor framgång för våra medlemmar.

I övrigt har vi uppmärksammat medlemmarna på EU-valet och vi har haft besök av "postminister" Ulrica Messing.

Klubbföreträdare har medverkat i SEKOavdelningens nya sätt att arbeta politiskt.


SLUTORD
Sedan starten av Klubb Årsta år 2000 har Micke Täll varit ordförande. Nu kommer han att sluta inom Posten och vi önskar honom lycka till i framtiden.

Till Årsmötet skall det väljas till funktioner inom sektioner och klubben. Vi hoppas att medlemstillskottet från Tomteboda kommer att ge klubben och sektionerna fler kandidater. Vårt problem har annars varit att det inte fyllts på med så många nya kamrater, genom åren. Speciellt yngre anställda har haft en osäker anställning och därför troligen inte tagit på sig uppdrag. Nu är det dock fler yngre som åtminstone fått fast anställning på deltid, som kanske vill ta på sig förtroendeuppdrag. Sett till hela medlemskåren speglar inte sammansättningen av förtroendevalda hur det ser ut bland medlemmarna. Särskilt tänker vi då på antalet med utomnordisk bakgrund.

Arbetsgivaren har inför 2005 aviserat att det skall följa någon slags lugn när det gäller omorganisationer. Vi får väl se, klubben har under fått 2004 satsa all sin kraft på projekt. Denna klubb har mer eller mindre varit inblandat i både brev, klump och paket.

Nu är det dags att försöka utveckla medlemmarnas dagliga arbetsmiljö och att få ett rikare arbetsinnehåll. Denna utveckling skall självklart ske i samklang med våra medlemsvalda skyddsombud.

Styrelsen får med dessa ord tacka för förtroendet att ha fått leda klubbens arbete under verksamhetsåret.
  Vi tror att de uppgifter vi står inför under det kommande året kräver en hög facklig aktivitet och det är vår förhoppning att så blir fallet.

Micke Täll, Rodrigo Acuna-Lopez, Jan Gebring, Jan Alvebäck, Raili Kalliovaara, Jan Skog, Anna Panic, Bo Ericsson, Kjell Johansson.
Hans Rosén, Owe Olausson, Abdessatar Dridi.