Årsmöteshandlingar 2006




SEKO Klubb Årsta postterminal
VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2005

INLEDNING
Så var vi framme vid ett nytt årsmöte, åren går allt fortare för oss som börjar komma upp lite i åldrarna. Man tycker knappt att styrelsen börjat hitta formerna för sitt arbete förrän det är dags att välja representanter på nytt.
  Förändringens vindar blåser allt snabbare och börjar närma sig orkan styrka. Det var inte länge sedan strukturprojekten genomfördes och sedan dess har vi nu upplevt inte mindre än 4 terminalchefer, Friman inräknad. Alla har haft sin speciella inriktning och försökt sätta prägel på verksamheten. Denna snabba omsättning har inte alltid varit av godo vilket vi nu får uppleva in på bara skinnet. Satsningar på de s.k. mjuka frågorna skulle göras, vilket i sig inte är fel, men samtidigt försummades grunderna för vår existens i arbetslivet, nämligen en sund produktion. Tyvärr har det nu, med facit i hand, inte blivit särskilt mycket av varken det ena eller det andra.
  Vi har i samverkan kommit överens om en hel del bra saker och aktiviteter som av någon anledning inte blivit genomförda eller inte blivit genomförda på ett bra sätt. Syftet med många av aktiviteterna var att ge personalen i gemen en större möjlighet att komma till tals i olika frågor och kunna påverka terminalens utveckling. Exempel på sådana aktiviteter är Arbetsmiljöronden, VIP: en, Den goda arbetsplatsen, ROS arbetet, medarbetarsamtalen osv. Syftet med alla dess aktiviteter var att man ute i lagen skulle bryta ned frågeställningarna till det konkreta och därmed genom dokumentation få fram förslag till direkta åtgärder för att förbättra arbetsplatsen. Vi hade hoppats mycket på detta men det hela verkar ha runnit ut i sanden beroende på att ledningen inte tillräckligt hårt styrt linjeorganisationen dvs. sorteringschefer och driftledare eller att linjeorganisationen inte har haft kompetens för att kunna driva dessa frågor eller kanske båda delarna. Det är med stor besvikelse som vi konstaterar detta faktum.
  Arbetsmiljön har under flera år varit i ett koncentrerat fokus för SEKO:s vidkommande och mycket arbete har lagts ner både från den fackliga organisationen och från skyddsombuden. Vissa åtgärder har kommit till stånd men de stora dragen är fortfarande olösta. Under året har en hel del faktasamlande och mätningar gjorts som ska ligga till underlag för ev. förbättringar. I detta nådens år 2006 måste resultaten komma och vi kommer att driva detta mycket hårt. Stor Erik har ju gått ut i DN och deklarerat att posten nu har en så stark finansiell ställning att vi kan satsa offensivt. Det bör ju innebära att också personalen kan få del av den offensiven.
  Det krävs rejäla tag för att komma tillrätta med arbetsmiljöproblemen på Årsta Pt. Strukturprojekten ville inte satsa fullt ut och därför sitter vi nu i en lokal som lämnar mycket övrigt att önska. En helt ny lay out där man inte bara tar hänsyn till produktionsparametrar utan även mänskliga dito är vår ledstjärna. Två andra stora frågor som klubben och sektionerna har att brottas med är arbetstidens förläggning och lönerna. Här råder stora intressemotsättningar mellan oss och arbetsgivaren. Klubbens ambition när det gäller arbetstiderna är att kunna hitta så flexibla lösningar som möjligt för att tillfredsställa de enskilda medlemmarnas behov. Arbetsgivarens åsikt är en annan. Där vill man ha så lättadministrerade system som möjligt. Naturligtvis är i detta sammanhang också deltidares önskan om utökade åtaganden något vi driver hårt.
  Lönerna är ju något som man från centralt håll inom SEKO drivit på ett intensivare sätt under senare tid. Vid senaste lönerörelsen lade man grunden till en bättre löneutveckling för medlemmar med längre tjänstetid genom att anpassa lönetrappan. Vid kommande lönerörelse ska vi aktivt påverka våra förhandlare att mer anpassa våra löner till övrigt industriarbete som tycks ligga något högre. Detta inte minst med tanke på att man från Postens sida så ivrigt vill jämföra oss med industriarbete i andra sammanhang. Dagligen och stundligen måste vi bevaka och försvara våra positioner. Det må vara att arbetsgivaren inte är någon ondsint figur men våra intressen sammanfaller inte alltid. Vi har, törs jag påstå, ett bredare och mer holistiskt perspektiv på tillvaron. Självklart är det så att vi är angelägna om vår försörjning men vi är lika angelägna om att skapa ett drägligt liv på alla plan.

STYRELSENS SAMMANSÄTTNING

Klubbstyrelsen har under året hållit 16 protokollförda sammanträden.
  Till styrelsesammanträdena har, förutom ordinarie ledamöter och samtliga ersättare, kallats även HSO Arne Grentzelius.

STYRELSENS ARBETSFÖRDELNING

REVISORER
Ordinarie revisorer har varit Günther Thiele och Leif Ljungqvist, med Anders Jakobsson som ersättare.

VALBEREDNING
Karl Axel Lindqvist, sammankallande, Leif Skog (tom oktober 2005), Claes Eriksson, Ulf Eriksson, Marta Gonzales, Roland Westin, Mikael Ström, Lena Rosén (fr.o.m. 19/11 2005).

REPRESENTATION INOM SEKO

SEKO Stockholm representantskap
Ordinarie: Anna Panic, Raili Kalliovaara, Mohibul Ezdanikhan.
Ersättare: Eva Heljestrand, Bo Ericsson, Jamshid Ghassemi.

Verksamhetskommittén för Posten Produktion
Ordinarie: Jan Gebring, Jan Åhman, Jamshid Ghassemi, Mohibul Ezdanikhan.
Ersättare: Raili Kalliovaara, Eva Heljestrand, Rodrigo Acuna Lopez.

SEKO Stockholms integrationgsgrupp
Bo Ericsson

Verksamhetskommitténs kvinnliga nätverk
Raili Kalliovaara, Anna Panic, Paula Miettinen .

SEKO Postenkommittén
Jan Åhman

SEKO:s förbundsårsmöte
Jan Åhman, Mohibul Ezdanikhan, Paula Miettinen.

ÖVRIG REPRESENTATION

Samverkansgruppen Årsta
Jan Gebring, Jan Åhman, Jan Alvebäck/ övrig styrelseledamot rullande. Arne Grentzelius (HSO).

Samverkansgruppen Produktionsområde Stockholm
Jan Gebring.

SEKO Stockholms informationsgrupp:
Janne Skog.

Fackligt Aktiva invandrare, FAI-Riks
Bo Ericsson

GEOGRAFISKA RÅDET
Geografiska Rådet är ett samarbetsorgan mellan klubbarna inom Produktionsområde Stockholm.
  Årstaklubben har under året haft 4 mandat. Dessutom har ordföranden i Rådet haft ett mandat.
  Jan Gebring har varit ordförande i Rådet.
  Ordinarie ledamöter för Årsta har varit Mohibul Ezdanikhan, Jamshid Ghassemi, Anna Panic, Rodrigo Acuna Lopez.
  Geografiska Rådet förbereder samverkansmötena inom Produktionsområdet. Rådet har också ansvarat för en del förhandlingar med anledning av de gemensamma projekten: Segeltorp, Årsta/Tba. Administrationen, Tba Klump samt Norrköping.

Geografiska Rådet genomförde under augusti en gemensam förtroendemannakonferens som behandlade det aktuella läget inom Produktionsområdet samt - tillsammans med inbjudna chefer - kommande aktiviteter.

På grund av Produktions nya organisation upphör det Geografiska Rådet from årskiftet 05/06. Samarbetet mellan terminalklubbarna i Stockholm kommer därefter att fortsätta i mer informella former.

SKYDDSOMBUDEN
Arne Grentzelius ,HSO, Yoseph Tewolde, vice HSO.
Små: Mohibul Ezdanikhan, Pia Zetterberg, Marjukka Kohvaka,Kurt Fantenberg, EvaThörn, Bo Samé, Anette Brukén-Larsson, Jörgen Hellgren.
Stora: Leif Ljungkvist, Luann Darby, Raul Garcia, Bengt Johansson, Monica Lindberg, Owe Olausson, Hans Rosén, Anna Panic, Roland Westin.
Värde: Abdessatar Dridi
DIL: Costica Enache, Anita Ekblom
Teknik/Und: Wladyslaw Calik, Roberto Cordero.
Biltrpten (tom oktober): Arne Grentzelius, Jan Sandin, Norbert Axelsson.

MÖTESVERKSAMHET

Klubbens medlemsmöten
Två medlemsmöten har hållits under året.

Årsmötet hölls den 5 mars på restaurang Flemings brygga och den 19 mars i restaurangen på Årsta. Mötena samlade 184 respektive 94 deltagare. Mötet innehöll sedvanliga årsmötesförhandlingar.

Höstmötet hölls den 19 november på Årsta med 50 deltagare. Mötet antog budget och verksamhetsplan för 2006. SEKO Postens nyvalde ordförande Alf Mellström var inbjuden som gäst.

Klubben har ansvarat för två infon på arbetstid: ett under våren och ett på hösten. Vid varje info hålls ett antal möten för att täcka in varje skift. Infomötena behandlade aktuella frågor som krispaketet, projekten, arbetsmiljön, avtalsrörelsen.

Förtroendemannakonferenser
Tre förtroendemannakonferenser har hållits under året:

3 februari
Konferensen behandlade riktlinjer för lönerevisionen 2004, klumphanteringen i Stockholm, Årsta/Tbaprojektet samt klubbens verksamhetsplan 2005.

14 mars
Behandlade Årsta i nutid & vision om tre år.

9 september
Riktlinjer för lönerevisionen 2005 avhandlades, liksom arbetsmiljöfrågorna, organisationsprojektet, ESB & Metodspåret, schemaändringarna samt arbetet med klubbens verksamhetsplan 2006.

MEDLEMSUTVECKLINGEN
Klubben hade 1.106 medlemmar vid årets början och 1.143 vid årets slut. Nyrekrytering har för helåret överstigit antalet utträden. Mot slutet av året är dock trenden negativ, detta på grund av det stora antal tidsbegränsade medlemmar som sagts upp.

SEKTIONERNA
Inom klubben finns åtta sektioner

Sektion Biltransporten upphörde i oktober pga att enheten lades ner.
PO Gustavsson avgick som ordförande i oktober 2005 och ersattes av Tomas Schmidt.

STUDIEVERKSAMHETEN
Förutsättningen att det fackliga arbetet ska fungera är att förtroendevalda och medlemmar har de kunskaper de behöver för sina uppdrag och sitt arbete. Studierna är därför ett viktigt medel att nå våra fackliga mål. Det gångna året har varit ännu ett aktivt studieår både för förtroendevalda och medlemmar i Klubb Årsta PT. Klubbens förtroendevalda har löpande informerats om den utbildning som vi har tillgång till genom SEKO Stockholm, SEKO Posten, ABF och LO. Förtroendevalda har aktivt deltagit i dessa utbildningar och olika nätverksträffar för att få kontinuerlig utveckling bl a om försäkringar & pensioner, jämställdhet, avtals- och rehabiliteringsfrågor. Årstaklubben har arrangerat under året också egna utbildningsdagar, bl a för kassörer och revisorer.

Medlemsstudier
För medlemmar har Klubb Årsta PT under 2005 erbjudit kostnadsfria studiecirklar på fritiden och fackliga medlemsutbildningar på arbetstid, då SEKO har gett ersättning för förlorad arbetsförtjänst. I samarbete med ABF har vi genomfört 12 studiecirklar på fritiden, datakurser, studiecirklar i pensioner & försäkringar, bokföring, arabiska, kurser i keramik och Stockholms historia med bl a stadsvandringar och museibesök. Facklig medlemsutbildning med fokusering på psykosocial arbetsmiljö, på arbetstid, har varit populär bland medlemmar sedan flera år tillbaka. Under året genomfördes 3 sådana studiecirklar. Studieprogrammet SEKOs medlemsstudier i Årsta Postterminal om våra studiecirklar har tagits fram inför varje termin och information om medlemsstudier har varit anslagen på anslagstavlorna. Studieprogrammet har funnits också på Klubb Årstas hemsida och det har varit möjligt skicka kursanmälan via nätet. Även uppsökeri på arbetsplatsen har använts för att informera om våra studiecirklar.

Uppsökare från LO ville gästa vår arbetsplats under hösten för att värva deltagare till kurser Medlemskapets värden samt Fackets grunder. Men det ville inte arbetsgivaren! Så tyvärr var vi tvungna att inställa besöket.

INFORMATIONSVERKSAMHETEN
TerminalFacktuellt har getts ut med 7 ordinarie nummer om sammanlagt 200 sidor. Dessutom har tre extranummer ("ÅrstaFacktuellt") getts ut.
  TerminalFacktuellt ges ut tillsammans med Tba- och Segeltorpsklubbarna
  Tidningen går därmed ut till sammanlagt ca 2.000 prenumeranter.

Årstaklubbens hemsida har funnits sedan 1997 och hade under 2005 uppskattningsvis drygt 10.000 besökare.

Sektionerna har huvudansvaret för den dagliga muntliga informationen till medlemmarna. Sektionerna får sin information främst genom klubbens styrelsemöten och sektionskonferenser samt den strida ström av mail som numera flyter genom organisationen.

AVDELNINGEN
Avdelningen bildades 1 april 2000 då man samtidigt slog samman branscherna post, civil, vård, trafik, försvar samt väg & ban. Under 2006 kommer det även att bli en sammanslagning med bransch TELE. Avdelningen ansvarar för förbundsgemensamma frågor såsom A-kassa, medlemsregistret, tecknande av kollektivavtal, medlemsvärvning, utveckling av klubbar och förtroendevalda, facklig-politisk verksamhet m.m. Avdelningen har idag tre anställda ombudsmän som ansvarar för kollektivavtalstecknande, medlemsrekrytering, förhandlingsstöd m.m. Åtta kontorister sköter A-kassa, medlemsregistrering samt övrig kontorsadministration. Fyra förtroendevalda utgör det verkställande utskottet och svarar för att fattade beslut verkställs, samt för den dagliga driften på avdelningsexpeditionen.

Avdelningen omfattar idag (avdelning TELE ej inräknad) 52 klubbar och cirka 18500 aktiva medlemmar. Det är klubbarna genom representantskapet som väljer avdelningsstyrelsen samt beslutar över avdelningens verksamhet. Avdelningens verksamhetsplan baseras dock på de fem programmen (Reglera avregleringen, Män och kvinnor, Lika rätt, Min arbetsplats samt Rättvis lön). Representantskapet har två fasta möten per år: Årsmöte i slutet av mars och Budgetmöte i början av december. Man har som vanlig medlem alltid rätt att närvara vid dessa möten om man så önskar.

VERKSAMHETSKOMMITTÈN
Klubben deltar i SEKO:s Verksamhetskommitté inom Posten Produktion. Verksamhetskommittén har hållit fyra sammanträden under året: 15-16 mars, 10-11 maj, 27-28 september samt 22-23 november. Samtliga möten har hållits i Stockholm.
  Utförliga rapporter från kommitténs möten har lämnats i Facktuellt.

Kvinnliga nätverket
SEKO Posten Produktions Kvinnliga nätverk har arbetat sedan april 2004 i två projektgrupper med 9 kvinnor i varje grupp ur 5 geografiska produktionsområden. Grupperna har arbetat med ROS-metoden och förbättringar med målet att höja antalet (styrtal enl. ROS) heltidsanställda kvinnor, förtroendevalda kvinnor med mentorskap, kvinnliga förhandlare och förtroendevalda kvinnor. Frågan om kvinnors arbetsmiljö framtogs som en kritisk framgångsfaktor. Grupperna har avrapporterat sitt arbete regelbundet på verksamhetskommitténs möten under projektettiden och Kvinnoprojektets slutrapport presenterades vid avslutande konferens i december i Arken, Postens huvudkontor. Från produktionsområde Stockholm deltog Raili Kalliovaara, teamledare för Grupp 1, Anna Panic, Paula Miettinen och Sinikka Karmaeus-Gedda. PO Brandeker var gruppens coach.

LÖNEREVISIONEN
På grund av oenighet mellan de centrala parterna om hur potten skulle beräknas kunde våra lokala förhandlingar om 2004 års avtal börja först under våren 2005. Förhandlingarna avslutades i maj och de nya lönerna betalades ut i juni för de allra flesta.
  Vi uppnådde en ny normlön på 18.500 kr och höjde det generella påslaget till 400 kr. Dessutom bakades fridagstillägget in i den fasta lönen.

2005 års lönerevision avslutades i början av december. De nya lönerna betalades ut på decemberlönen. Normlönen höjdes till 19.000 kr och det generella blev 400 kr.
  Medellönen för en SEKO-ansluten sorterare på Årsta uppgår till ca 19.400 kr/mån efter 2005 års lönerevision.

SAMVERKAN - FÖRHANDLINGAR

Sällqvists besök
Produktions chef Göran Sällqvist och Postens personalchef Ingemar Persson besökte den 9 februari Årstaterminalen, på inbjuden av SEKO.
  I samtal med klubbstyrelsen och medlemmar och efterföljande rundvandring fick de på plats ta del våra kritiska synpunkter på inte minst arbetsmiljön.
  De lovade att återkomma om inte de problem som vi tagit upp åtgärdas.

ESB
Effektivisering av den samlade brevprocessen, ESB, kommer att resultera i stora förändringar både på terminalerna och i brevbäringen. Maskinparken ska uppgraderas, upplägget för B-postsorteringen förändras och maskinell finställning och eftersändning införs.
  Under 2005 senarelades projektet något. Den nya tidsplanen innebär att uppgraderingen av maskinerna påbörjas 2006 medan förändringarna i produktionsupplägget för Årstas del genomförs först 2008.

Krispaketet
Budgetöverskridanden, kvalitetsbrister, allmän misskötsamhet från ledningen, missnöjd personal, m.m. resulterade i juni i att terminalen sattes under tvångsförvaltning.
  Det krispaket som presenterades har så här långt resulterat i följande:
• I stort sett samtliga tidsbegränsat anställda (ca 100 ÅA) avslutades under hösten.
• Vissa förändringar i scheman och alterneringar genomfördes i början av hösten.
• Kvaliteten har förbättrats.
• Ett stort organisationsprojekt har tillsatts.
• Terminalchefen byttes ut vid årsskiftet 05/06.
• Nya produktionschefer tillsätts i och med organisationsprojektets genomförande under våren 2006.
• Ett arbetsmiljöprojekt har tillsatts.

Organisationsprojektet
Under hösten påbörjades ett stort projekt för att göra om organisationen på Årsta.
  Målet är att införa fyra produktionsenheter enligt process/skiftmodellen: en nattenehet, två dag/tvåskiftsenheter och en fjärde enhet med DIL, Värde och Interntransport. Antalet ledningsnivåer minskas genom att det i den nya organisationen skall finnas terminalchef - produktionschef - lagledare.
  Omorganisationen innebär att samtliga ledarbefattningar lyses ut.
  Omorganisationen ska vara genomförd i maj 2006.

Biltransportens nedläggning
Enheten Biltransporten lades i enlighet med centrala direktiv ned under 2005. Sektion Biltransporten avvecklades under hösten 2005 då personalen övergick till annan verksamhet, bl.a. till Poståkeriet och till andra arbetsuppgifter i terminal.
  Sektionen har haft fyra protokollförda styrelsemöten.
  Sektionen har haft två medlemsmöten under året, ett tidigarelagt "årsmöte" hölls den 26 november med efterföljande middag på Älvsjö värdshus.

Jag tror att det är många med mig som med sorg i hjärtat bevistat Biltransportens nedläggning. Jag vill passa på tillfället att tacka er allla chaufförer, trafikledare, chefer som gjorde Biltransporten till en trevlig arbetsplats.

Kjell Johansson
f.d. ordförande.

Friåret
Friåret mottogs med stort intresse på Årstaterminalen. Tyvärr är lagstiftningen utformad på ett sätt som gör det svårt för en arbetsplats där det finns företrädesberättigade deltidare, vilket i högsta grad är fallet för Årstas del.
  Tack vare ett gott samarbete och gemensamma ansträngningar lyckades SEKO och arbetsgivaren att ordna en lösning som resulterade i att drygt 70 anställda kunde beviljas friår under 2005.
  För 2006 är läget mer bekymmersamt. Lösningen för 2005 förutsatte att det fanns tidsbegränsat anställda i terminalen. Så är inte fallet under 2006, varför arbetsgivaren avstyrkt alla ansökningar. Enligt SEKO bör det dock gå att åtminstone hitta lösningar för dem som sökt under sommarperioden.

ARBETSMILJÖ
Arbetsmiljön på Årsta är fortfarande långt ifrån bra. Glädjande nog har dock det lokala skyddsarbetet i de olika sektionerna under år 2005 tagit fart.
  Skyddsronder gemomföres nu regelbundet på samtliga enheter. Handlingsplaner inlämnade till respektive produktionschef finns också, där de lokala problemen skall diskuteras, prissättas och genomföras.
  Klubben har påpekat för arbetsgivaren att förtroendet för dem att genomföra arbetsmiljöförbättringar är mycket lågt hos våra medlemmar. Vilket antalet svar på arbetsmiljöenkäten som gjordes under året visar, det kom in bara 280 svar, mot över 1000 svar föregående år.
  Arbetsmiljöproblem som finns oavsett vilken enhet du arbetar på i terminalen är
- buller
- drag, värme, kyla, ventilation
- internlogistik ( ltp , truckproblematiken och lyftproblematiken )
- hårda golv
Bullerkartläggning har gjort under senhösten i terminalen, generellt ligger alla värden under accepterade högsta decibelnivå. Dock uppfattas vissa bullernivåer under vissa tider på dygnet som psykiskt mycket tröttande.
  En handlingsplan kommer att presenteras under våren.
  SEKO Klubb Årsta har krävt att Norrköpingsrapporten skall återupplivas och att alla rekommenderade åtgärdsförslag som finns i denna genomgöras. Arbetsgivaren vrider sig här och tvår sina händer. Men fakta är att Norrköpingsundersökningen gjordes gemensamt. I Norrköpingsrapporten är alla problem som finns inom FSM. GSM och SSM kartlagda. Det är nu upp till arbetsgivaren att öppna plånboken och leva upp till att genomföra Den Goda Arbetsplatsen. Även Norrköpingsrapporten har behandlas i Samverkan under året och krav på åtgärder ställts.
  Sektion Små har förtjänstfullt gjort en utredning om hälsorisker ur ett kvinnligt perspektiv. Även denna utredning kommer att behandlas i Samverkan, och där kommer vi att kräva specifika åtgärder.
  En rapport finns också som behandlar arbetsmiljö ur äldres perspektiv, även denna rapport som innehåller konkreta förslag hur äldre arbetskraft om möjligt skall kunna få det lite drägligare på sin arbetsplats. Vi skall komma ihåg vår åldersstruktur, en stor del av våra medlemmar är 55 år och äldre. Även denna rapport har diskuterats med ledningen och vi hoppas på ett åtgärdsförslag under våren 2006. Åtgärder kan vara kortare arbetstid utan löneavdrag.
  Arbetet med att genomföra och certifiera Den Goda Arbetsplatsen har i stort misslyckats på Årsta med några få lysande undantag. Klubben har nu krävt kraftåtgärder, det får vara slut med läpparnas bekännelse och vi vill se konkreta åtgärder. Klubb Årsta har under verksamhetsåret arbetat med en ny layout för terminalen där vi främst arbetat för en två planslösning. Detta har tidigare avvisats av arbetsgivaren. Emellertid har de nya ESB-planerna gjort att en ny layout för terminalen har diskuterats under senare delen av året. Arbetet med en ny layout är högprioriterat och layoutförslag skall presenteras under första halvåret. Vi kommer under 2007 få mellan 10 - 14 nya BFM (brevförädlingsmaskiner) vilket tvingar arbetsgivaren till att öppna plånboken.
  Det är klubbens uppfattning att det "lättat" något att diskutera arbetsmiljöfrågor under årets sista månader. En orsak kan vara att Postens ekonomi stadigt förbättras. Posten gav en utdelning till Staten på 150 miljoner kronor. SEKO ansåg emellertid att dessa pengar skulle använts bl.a. för arbetsmiljöförbättrande åtgärder. Klubb Årsta har också krävt en "återbetalning" på de strukturpengar Posten tjänat på att lägga ner Norrköping och stora delar av Tomteboda. Dessa strukturpengar skall användas till att förbättra arbetsmiljön. Det är också klubbens fromma förhoppning att sedan Bertil Nilsson nu lämnat företaget att det skall bli lättare att diskutera arbetsmiljö med den nya ledningen både för Årsta och för Meddelanden. Den nya ledningen behöver inte ta ansvar för tidigare felaktiga ekonomiska kalkyler.
  Klubben har under året varit med och förhandlat fram ett nytt avtal för Företagshälsovård. Det företag som Posten har gjort ett avtal med heter Feelgood. Vår uppfattning är att detta företag skall vara bättre på förebyggande arbete, men om så verkligen är fallet får vi se först under 2006.

ANSTÄLLNINGAR
Verksamhetsåret kunde inte ha börjat bättre när det gäller anställningar. Vi lyckades tillsammans med sektion Små, få mer än 65 heltidstjänster åt våra arbetskamrater när det upptäcktes felaktigheter i anställningsformerna. De flesta av dessa tjänster är på Små.
  Mycket av det genomförda arbetet under året har varit att bevaka att arbetsgivaren följde företrädeslistan och regeln om högst 3 års vikariatsanställning under de senaste 5 åren.
  Vi har jobbat med många ärenden där medlemmar har känt sig orättvist behandlade av AG, och där många har undrat över inplaceringen på turordningslistan eller haft frågor om företrädesrätten.
  Vi har också varit med och bevakat när friårsvikariaten skulle tillsättas.
  Det övergripande arbetet med anställningsfrågor har skötts av klubbens anställningsgrupp bestående av Rodrigo Acuna, Jamshid Ghassemi och Eva Brattström.

POSTPOLITIK
Lindh-utredningen lämnade sitt slutbetänkande i början av året. Förslaget gick i korthet ut på ökad konkurrens och hårdare granskning av Posten. Man ville också snabba på införandet av fastighetsboxar. Regeringen har under året inte kommit med några förslag utifrån betänkandet. Däremot har PTS beslutat att fastighetsboxar ska vara införda senast 2011 i alla flerfamiljshus.
  Inte heller den del av Lindhs utredning som behandlade kassaservicen har föranlett någon proposition från regeringen.
  Det intressantaste som skedde i regleringsfrågorna under året var antagligen Postens utspel i sitt remissvar på Lindh-utredningen. Som första större aktör krävde man där att regeringen ska verka för att EU i sitt postdirektiv förämrar servicekraven (som idag innebär insamling/utdelning minst fem dagari veckan och 85 procents övernattbefordran).
  Facktuellt har under året fortlöpande rapporterat om regleringsfrågorna och EU samt anslutande ämnen.

INTEGRATION
Under verksamhetsåret har terminalens Integrationsutskott hållit regelbundna möten vid vilka minnesanteckningar förts. Förutom sammankomsterna på Årsta så har utskottet hållit möten på LO-distriktet i Stockholms län och ett mycket uppskattat möte på Etnografiska museet. Under året har ett genomgående tema varit psykosociala arbetsmiljöfrågor ur ett integrationsperspektiv liksom kunskapsbyggande. Utskottet deltog på en konferens om etnisk diskriminering som anordnades av LO-distriktet i Stockholms län med vilka vi under året utvecklat ett gott samarbete. Den integrationsansvarige har även deltagit vid ett seminarium om diskrimineringsfrågor på ABF och hållit utbildning på avdelningen om mångfaldsplaner. Därutöver utgör Årstaterminalen också en del av nätverket Fackligt Aktiva Invandrare.

Klubbens integrationsbibliotek har under året utökats ytterligare och artiklar om integration har införts i varje nummer av Facktuellt. Klubben har representerats vid manifestationen till åminnelse av Kristallnatten den 9 november och filmen Scener ur ett arbetsliv, vilken handlar om vardagsrasism och etnisk diskriminering, har visats på lagträffar runt om i terminalen. Under året har SEKO:s infohörna med materiel om integration tyvärr utsatts för vandalisering.
  Skadegörelsen fördömdes starkt av såväl Klubben som arbetsgivaren och polisanmäldes.

På initiativ av Integrationsutskottet åtog sig arbetsgivaren i mångfaldsplanen för Årsta att under 2005 genomföra mångfaldsdagar på terminalen. Utskottet inledde därför i samarbete med LO-distriktet i Stockholms län en planering av sådana dagar. LO åtog sig att bekosta artister och föreläsare och Integrationsutskottet skulle utföra planering och det praktiska arbetet i övrigt. Trots detta fullföljde inte arbetsgivaren sitt åtagande i mångfaldsplanen utan sköt detta på framtiden. Ett arbete med att göra mångfaldsplanen mindre känslig för omorganisationer och förändringar har initierats av Integrationsutskottet då det i dagsläget på Årsta är svårt att använda mångfaldsplanen som ett verktyg att jämföra siffror från ett år till ett annat. I övrigt har integrationsfrågan under verksamhetsåret beaktats i alla fackliga frågor.

JÄMSTÄLLDHET
Under året har en jämställdhetsplan upprättats tillsammans med arbetsgivaren, vilket bland annat lett till att det gjorts en utredning om arbetsmiljö ur kvinnligt perspektiv på terminalen.

I oktober startade också SEKO Stockholm ett kvinnligt nätverk med samma tema där flera deltagare från terminalen ingår.

Lokalt på Årsta har jämställdhetsansvariga för klubben, Sektion Stora och Sektion Små gemensamt bildat en jämställdhetskommitté där vi bl.a. arbetat fram ett förslag till jämställdhetsprogram för klubbstyrelsen. Avsikten är att också Dilen och Värdet ska ingå i jämställdhetskommittén så att vi gemensamt kan arbeta fram aktiviteter på terminalen och tillse att jämställdhetsaspekten beaktas i alla organisationsfrågorna.

Nu önskar vi att få se utvärderingen av arbetsmiljö ur kvinnligt perspektiv och att den kan ge förbättrad arbetsmiljö för alla samt minskade sjuktal för kvinnor.

KULTUR
Kultur är hälsosamt! är vår vision i Klubb Årstas kulturverksamhet och målet även denna verksamhetsår har varit att erbjuda kostnadsfria kulturupplevelser och kulturella aktiviteter på fritiden och på arbetsplatsen: teater, utställningar, böcker. Aktiviteterna har informerats om i Facktuellt, på Årstaklubbens hemsida och via affischer som har varit anslagna på SEKOs anslagstavlor i Årstaterminalen.

Teater
Teaterbesök på Dramatens Stora Scen med tredjeraden kort har erbjudits gratis för medlemmar. Varje medlem har haft möjlighet att boka två biljetter per besök. Dramaten-biljetter har varit populära och över 600 biljetter till 110 föreställningar bokades under året.

Utställningar
Klubb Årsta PT har erbjudit för medlemmar kostnadsfria gruppbesök med guidade visningar på aktuella konst- och kulturhistoriska utställningar. Vi har besökt: i februari Vårsalongen på Liljevalchs konsthall; i april utställningen Munch själv på Moderna Museet; i maj utställningen Albert Edelfelt på Waldemarsudde och i november utställningen Holländsk guldålder på Nationalmuseum. I samband med ångbåtsresan till Mariefred i september besökte vi utställningar i Mariefred, Christo and Jeanne-Claude Prints and Projects samt Svensk grafik i Grafikens Hus och hade guidad visning i Gripsholms slott. Även deltagandet i dessa utställningsbesök har varit populärt, cirka 210 medlemmar deltog.

Författarbesök på arbetstid
Författaren Elsie Johansson besökte oss i april och berättade om sig själv och sitt författarskap. Omkring nittio nöjda åhörare deltog på arbetstid i restauranten i Årsta.

Bibliotek
Vårt bibliotek på plan 3 vid Infotorget har under året fått ytterligare förstärkning med böcker genom donation från våra medlemmar. Utveckling av biblioteket fortsätter.

Skärgård på fritiden
Det har blivit nästan en årlig tradition med Årstaklubbens båtresa och i år den tredje september gick turen till Mariefred med en hundraårig ångbåt. Framme i Mariefred besökte vi såväl Grafikens Hus som Gripsholms slott. Resan var kostnadsfri för våra medlemmar och mycket lyckad. Vi var cirka 60 personer som deltog.

Under sommarmånader har medlemmarna haft möjlighet att åka Waxholmsbåtar gratis med skärgårdskortet, ett tilläggskort till SL-periodmärke. Klubb Årsta inköpte 6 sådana kort.

SEKO Stockholms Familjedag på Skansen.
Många medlemmar med familjer besökte Skansen i augusti då avdelningen bjöd på inträde samt smörgås och dryck.

REHAB
Rehabarbetet är ju av naturliga skäl ett arbete som bedrivs i det tysta eftersom det i stor utsträckning handlar om individuella ärenden. Sekretess är det främsta ledordet i dessa sammanhang. Ärendena beskriver ett mycket brett spektrum och kan vara av både lätt och mycket svår karaktär. Tyvärr är det så att vi har många fall att hantera varje år, mycket beroende på arbetsplatsens karaktär. För att på ett bättre sätt kunna hjälpa våra medlemmar när det blir aktuellt att påbörja en rehabprocess har vi tillsammans med arbetsgivaren tagit fram riktlinjer för bedrivandet av processen. Vi försöker också på olika sätt att själva höja kompetensnivån i dess frågor bl.a. genom utbildningar men även genom att anskaffa material angående området. Rehab har också bäring mot andra områden som tex. försäkringar, pension och arbetsskador vilket innebär att alla som arbetar med rehab måste skaffa sig kunskaper även i dessa frågor. Vi är av den bestämda uppfattningen att våra medlemmar har allt att vinna på en medverkan av någon facklig kamrat vid inledande rehabsamtal. Det krävs en hel del kunskap och rutin för att kunna locka fram det bästa ur arbetsgivare och försäkringskassan.

UNGDOMSVERKSAMHET
Ingen verksamhet under året.

FÖRSÄKRINGAR
Under verksamhetsåret har den försäkringsansvariga i klubben under våren utbildat sig till försäkringsrådgivare i Folksams lokaler. Hon har även ansträngt sig för att sätta sig in i hela den snåriga försäkringsdjungeln, samt strävat efter att hålla sig så uppdaterad som möjligt. Klubben har under året också publicerat flera artiklar gällande pensioner och andra försäkringar i Facktuellt. Det har varit både roligt och givande att få hjälpa enskilda medlemmar, som har behövt stöd i dessa minst sagt knepiga frågor.

Den försäkringsansvariga har haft en ambition att kalla alla försäkringsrådgivare i terminalen till ett möte, för att på sikt genomföra en så kallad "Försäkringskvart", (rådgivaren går då igenom fackets försäkringar i en kvart med varje medlem). Tyvärr har denna aktivitet inte kunnat genomföras på grund av tidsbrist.

SEKO Stockholm har ett övergripande mål som säger att det bör finnas en försäkringsrådgivare på femtio medlemmar, vilket med enkel matematik skulle betyda att det på Årsta bör finnas ca 11-12 försäkringsrådgivare sammanlagt. I dagsläget finns det 7 förtroendevalda som är utbildade försäkringsrådgivare inom Klubb Årsta PT. Det finns med andra ord en hel del att göra på den fronten. Speciellt kombinationen Skyddsombud / Försäkringsrådgivare är väldigt bra, med tanke på att SO oftast är med och fyller i arbetsskadeanmälan m.m. Dock skall den som blir vald till SO absolut inte känna sig tvingad att utbilda sig i försäkringsfrågor, men det kan underlätta arbetsmiljöarbetet om man som SO även är intresserad av försäkringsfrågorna.

FACKLIGT-POLITISKT
Den 17 juni hade vi ett politiskt besök på Årsta . Klubben ordnade ett informationsmöte med Gustav Olofsson som är politisk sekreterare i vänster partiets riksdagsgrupp. Han tog upp arbetsmarknadsfrågor. Dessutom hade vi ett annat tillfälle på små brev medlemsmöte en politiker som heter Ann Margarethe Livh. Hon är gruppledare för vänsterpartiet i Stockholm stad.
  Syftet med facklig politiskt arbete är att ha kontakt med politiker och bjuda in dom till arbetsplatsen. Nästa år är valår och då ska vi ordna en debatt där vi bjuder in politiker från det socialistiska blocket och de två största borgerliga partierna.

SLUTORD
Det kommande verksamhetsåret kommer att bjuda på en hel del utmaningar framför allt med tanke på kommande organisation. Strukturprojekten med sina kortsiktiga ad hoc lösningar lade ingen bra grund för en rationell produktion. Tidigare ledningar hade ingen riktig ambition att kontinuerligt upprätthålla produktionen på en bra nivå samtidigt som man inte heller lyckades särskilt väl med de så kallade mjuka frågorna. Vi har hamnat i ett bakvatten som nu leder till dubbel debitering, eftersom förväntade vinster uteblivit. Nilsson fick gå men det är vi som får betala. Vissa saker måste naturligtvis genomföras om det ska finnas en framtid för terminalen. Men genomförs dessa nödvändiga åtgärder utan att personalen upplever förbättringar i arbetsmiljön och övriga förhållanden på arbetsplatsen kommer det att bli besvärligt. Det finns en brytpunkt där arbetet till slut inte är värt att behålla. Det finns av naturliga skäl många gemensamma intressen arbetsgivare kontra personal men också avgörande skillnader. Låt oss hoppas att nuvarande och kommande ledning kan hantera detta på ett förnuftigt sätt. Låt oss också hoppas att ledningen framledes kommer att kunna hantera alla dessa instrument som man själv introducerat och som syftar till ett större inflytande från personalens sida. Lyckas man inte med det skapas en nedåt gående spiral som är mycket svår att stoppa. Man kan inte slå blå dunster i ögonen på personalen hur många gånger som helst utan att det får en viss effekt. Posten som helhet är ju enligt Erik Olsson på väg åt rätt hål och ekonomin har radikalt förbättrats. Kan nu Årsta få ordning på sin ekonomi och produktion borde det finnas ekonomiskt utrymme för förbättringar i förhållandena på arbetsplatsen.

Styrelsen får med dessa ord tacka för förtroendet att ha fått leda klubbens arbete under verksamhetsåret.
  Vi tror att de uppgifter vi står inför under det kommande året kräver en hög facklig aktivitet och det är vår förhoppning att så blir fallet.

Jan Gebring, Rodrigo Acuna-Lopez, Jan Åhman, Mohibul Ezdanikhan, Anna Panic, Bo Ericsson, Kjell Johansson, Jan Alvebäck, Jan Skog.
Eva Heljestrand, Raili Kalliovaara, Jamshid Ghassemi..





Information om nya sektioner inom SEKO Klubb Årsta

I och med att det bildas nya produktionsenheter inom Årsta postterminal fr.o.m. maj 2006 kommer SEKO att genomföra ändringar i klubbens sektioner.

Klubbstyrelsen kommer att föreslå klubbens årsmöte den 11 mars att de nuvarande sektionerna Små/C5, Stora Brev, Värde och DIL ersätts av nya sektioner. Vi diskuterar idag två alternativ:

Alternativ A:
Sektion 1 Dag/kväll (organiserar den ena dag/kväll enheten)
Sektion 2 Dag/Kväll (organiserar den andra dag/kväll enheten)
Sektion 3 Natt
Sektion 4 DIL/Värde/Interntransport

Alternativ B:
Sektion 1 Dag/kväll (organiserar båda dag/kväll enheterna)
Sektion 2 Natt
Sektion 3 DIL/Värde/Interntransport

Dessutom kvarstår följande sektioner oförändrade:

Sektion 4/5 Ledare & Specialister
Sektion 5/6 Teknik & Underhåll
Sektion 6/7 ePP

Klubbstyrelsen kommer att föreslå årsmötena i Sektion Små/C5, Stora Brev, Värde och DIL att årsmötena i februari ajourneras och mandaten för sittande styrelser förlängs fram t.o.m. maj 2006. På årsmötena i februari kommer de två alternativen till nya sektioner att tas upp till diskussion.
  Avslutande möten för dessa sektioner hålls preliminärt lördagen den 20 maj. Samma dag kallar klubbstyrelsen till konstituerande möten för de nya sektionerna.

De nuvarande sektionernas valberedningar förbereder valen till de nya sektionerna. Fyllnadsval till valberedningarna kan bli nödvändiga. Dessa fyllnadsval genomförs på sektionernas årsmöten i februari.

Sektionernas verksamhet finns idag inte reglerad vare sig i förbundets stadgar eller klubbens arbetsordning. Klubbstyrelsen kommer att föreslå klubbens årsmöte att arbetsordningen tillförs ett avsnitt om sektionerna.