
Utsikt mot Elias Petterssons stuga, 50-talet.
Hallboda revisited.
Den ena bilden är tagen av Elliord Mattsson, troligen på 1950-talet. Den andra den 21 september i år. Den lilla stugan till vänster var målaren Elias Petterssons (1864 - 1952) verkstad. Jag trodde först att det var den konstnär Elias Pettersson som avled redan 1859 som haft sin ateljé där. Konstnären Elias Petterson målade bland annat – det finns inte så många uppgifter om honom – svampplanscher på uppdrag av botanisten och mykologen Elias Fries. Men så var det alltså inte utan det var en sentida namne som bodde och verkade där.
Bilderna är tagna från Gränholmen, kanske heter den så därför att Sandängsfjärden för inte så länge sedan längst in i viken delade sig i två grenar med en holme i mitten; men det är en privat gissning. Det kan lika gärna vara en förvrängning av gränsholmen, här går nämligen rågången mellan Anderssvedja, Hallboda och Harö byar. På dagens kartor stavas det Gränholmen med "ä", men det säger egentligen ingenting. På storskifteskartan från 1802 stavas t.ex. Sandängsfjärden så – men vid laga skiftet 1865 heter den plötsligt Sanningsfjärden för att på senare kartor ha fått tillbaka det gamla namnet och det som gäller idag. Kanske var det bara så att någon lantmätare hörde litet fel, rospiggskan kan vara litet svårtolkad ibland! Idag är Gränholmen en ängs- och betesmark med en rik flora av bland annat kungsängslilja, St Pers nycklar och slåtterblomma. Jag var i våras litet orolig för skötseln av området men till min stora glädje gick nu på sensommaren fem kalvar och betade i hagarna. Ungefär där fotografen står rinner ån ut från Utålskedjans fyra sjöar och övergår i Sandängsfjärden. Bakom ryggen har jag det som på 1802 års karta hette Hallboda stengrund. På andra sidan viken ser man uppe på höjden de två, med Roslagsmått mätt, stora gårdarna i Hallboda, "Vogels" till vänster, idag helt skymd av växtligheten, och "Kalle Petterssons" (numera "Gustavssons") till höger. Kalle Petterssons har jag ingen annan relation till än den att vårt jaktlag en kort tid arrenderade marken av dem. Ryttmästare Vogel däremot kom varje år och köpte kräftor av mamma. Han var en stamkund ända sedan morfars tid. Sen tog kräftorna slut i mitten på 80-talet och ungefär samtidigt dog Alfred Anton Vogel, barnen sålde gården och nya ägare tog vid. Vi arrenderade jakten några år av dem tills frontlinjen i det ständiga bykriget om jaktmarken ritades om. Ryttmästarn hade förstås en arrendator på det lilla jordbruket så länge det nu bar sig. En dotter i familjen gick i samma skola som oss på Vätö och efter avslutningen i juni 1956 gjorde vi sällskap hem till dem; en bild togs där jag och min syster står uppställda framför arrendatorsbostaden tillsammans med vår mamma och arrendatorhustrun och hennes dotter. Jag har tyvärr glömt deras namn och har svårt att hitta dem och så är det ju: arrendatorernas namn återfinns sällan i Svensk Uppslagsbok och de läggs inte ut på webben. Ryttmästarn själv bodde i en våning vid Tegnérlunden i Stockholm. Fotografen Lennart af Petersens var där och dokumenterade den åt Stadsmuseet; det finns bilder på Nätet! Där kan man också läsa att Alfred Anton deltog i en expedition till Papua/Nya Guinea 1950-51 och skänkte föremål till svenska museer – liksom vapenrocken hans, som hänger på Armémuseum! Så hade han också före kriget tjänstgjort några år i både den ungerska och polska krigsmakten och efter kriget gick han som så många andra svenska officerare över till industrin, i hans fall Sandvik.
Bortanför de två gårdarna ligger ett litet torp, det syns inte på den här bilden, där författaren Åke Wassing bodde en tid. Den Åke Wassing som skrivit slagdängorna Se nu tittar lilla solen in igen och Farfar och jag, men också, och framför allt, den fina romanen Dödgrävarens pojke, så gripande, så vemodig, så vackert berättad om pojken som tvingas växa upp på fattighuset tillsammans med pappan, som i sin bitterhet över skilsmässan från pojkens mamma tagit med sig honom dit och bosatt sig där. Det visste jag ingenting om när jag och syrran en höstdag i slutet på femtiotalet knackade på och erbjöd våra jultidningar: "de får jag från förlaget", svarade han kort. Eller minns jag fel, var det i själva verket så att vi hade hört talas om den kände Författaren (som dessutom var dryckesbroder med Storbondmoran, Handlarn och Sjömannen!), som vi var nyfikna på honom och cyklade ända ner till Hallboda för att sälja en tidning?!
Det har jag glömt – men jag minns det vackra avsnittet i hans roman där bokens "jag" en vacker höstdag kommer hem till mamman och hennes nye man Josef, hjälper dem att ta upp potatisen och återvänder sedan ut i världen och på vägen fick med sig "den största och blankaste slanten" ur hennes lilla sparkapital i plåtburken som hon gömt vid en stubbe i skogen, de "pengar som så småningom skulle räcka till nya tänder åt henne". (2015-12-11)
PS. Nu har jag fått veta namnen på arrendatorfamiljen. Föräldrarna hette Walter och Karin Larsson och barnen Anita och Birgitta (2018-10-11).

Elias Petterssons hus 2015.

Byävgen till Hallboda, 50-tal.

Samma väg 2015.

Elias Petterssons illustration "flugsvamp".

Elias Pettersson "Soppar".

Ryttmästar Vogels gård idag. Arrendatorbostaden till höger.

Efter skolavslutningen 1956 vid arrendatorbostaden på Vogels i Hallboda.

Åke Wassings stuga 2015.

Margot och israelerna
För den som eventuellt har några illusioner om var folkpartiet, kristdemokraterna och framför allt sverigedemokraterna står i Palestinafrågan är det av intresse att läsa protokollet från den här riksdagsdebatten där Mathias Sundin (fp), Magnus Oscarsson (kd) och Kent Ekeroth (sd) attackerar Margot Wallström. Jag är ju mycket kritisk till Wallströms agerande i fr.a. Ukraina- och Syrienkonflikterna -- men också Ship to Gaza-bordningen -- men här gör hon ett bra jobb! Det kan också vara bra att läsa vad som faktiskt sägs i debatten eftersom Israel (och deras medlöpare) hugger på henne för vad hon sade.
Israel ockuperar och mördar och begår utomrättsliga avrättningar. Sådan är den israeliska staten. Det intressanta i den nu pågående debatten om vad Margot Wallström har sagt eller inte sagt är att det finns svenska riksdagspolitiker, tom partiledare, som förnekar dessa fakta och istället lägger över skulden på palestinierna – och klandrar Margot Wallström, som åtminstone har antytt att det förhåller sig på detta sätt. Det är skrämmande, och ynkligt. Likaså att de svenska nyhetsredaktioerna och ledande reportrarna tycks utgå ifrån att israelerna har rätt i alla sina bortförklaringar och lögner. Men så kan ju också ockuperandet och mördandet fortgå, decennium efter decennium! (2015-12-08)
Läs också det Gunnar Olofsson skriver om Israels utomrättsliga avrättningar!
Kors i taket! Även en blind höna kan hitta ett korn: Carl Bildt om Iran och kärnvapnen. (2015-12-06)

Rapport från facket: Årstaklubbens budgetmöte (2015-12-04)
Äldre inlägg