Elfte dagen, 11 juni.
Idag gjorde vi ett nedslag i Augsburg, fem mil från München. Stadens historia började som ett romerskt härläger år 15 fvt och blev så småningom en knutpunkt för handeln mellan norra och södra Europa och blomstrade på 14- och 1500-talet fram till svenskarnas – Gustav den II Adolfs – ankomst 1632. Familjen Fugger var den rikaste av alla rika köpmän med en förmögenhet väl i nivå med, och kanske större, i alla fall relativt sett, dagens rikaste USA-familjer. De finansierade kungarnas krig, och även det kan ju sägas vara en likhet med vår tid. Dessutom blev det en skärva över gill de fattigaste, de byggde ett bostadsområde åt dem som ännu finns kvar, Fuggerei. Det bombades under senaste världskriget – Augsburg hade då som nu stora industrier, bl.a. lastbilstillverkaren MAN – men byggdes upp igen av familjen, som fortfarande äger fastigheterna och ännu är så förmögna att de kan subventionera hyrorna. Man måste vara en fattig katolik för att få en bostad där och bara behöva betala några € i hyra – per år. Man måste dessutom förbinda sig att tre gånger om dagen gå till kyrkan och be Ave Maria för familjen Fugger. Så var det i alla fall tidigare och det skulle man ju kunna tänka sig för att få bo så billigt!
  Som turister skulle vi förstås också besöka den Gyllene salen i rådhuset, också den sönderbombad och återuppförd. Mycket guld var det och stora proportioner och ett stort arbete att återställa det som amerikanerna bombade i krigets slutskede; en hämnd förstås men också samma typ av terrorbombningar mot civila mål som tyskarna gjort sig skyldiga till i de erövrade länderna – en tradition som USA idag håller vid liv i bl.a. Irak, Syrien och Jemen.
  Patti Smith skriver i en av sina böcker hur hon får kraft av att besöka döda författare och konstnärers hem och gravar och minnesmärken; i den andan avslutade vi vår dag i Augsburg med att besöka den store författaren Berthold Brechts födelsehem. Det är måndag så det lilla museet är stängt, huset ligger vackert vid en liten kanal som rinner öppen genom staden kantad av små vackra planteringar.
  I 32 graders värme körde vi tillbaka till Munchen.


Fler dagboksbilderEn ny bok: Den gamla skogens frukter. Mitt 2017 i text & bild..En ny bok: Bilder från facket.