Medlemsmöten - 3




Välbesökt årsmöte

  • Årstaklubbens årsmöte den 11 mars samlade ca 150 deltagare på Restaurang Fleming på Kungsholmen.
      Avdelningens ordförande Ulf Brandt valdes till mötesordförande och PO Brandeker från verksamhetsrådet till sekreterare.
      Verksamhetsberättelse och ekonomisk rapport godkändes utan större debatt. De frågor som ställdes och de synpunkter som framfördes gällde – som vanligt – i första hand brister i arbetsmiljön.
      Revisorerna hade i sin rapport ingenting att anmärka på styrelsens ekonomiska och övriga förvaltning. Rapporten godkändes av mötet.
      Däremot hade revisorerna synpunkter på att inte alla i klubbledningen lever upp till arbetsordningens krav på minst tio procents tjänstgöring i produktionen. För det andra beklagade de "funktionstilläggen" på 500 - 1000 kr som hvudskyddsombudet och de två styrelseledamöter som representerar klubben i Årstasamverkan uppbär.

    Presidiet. Frv.: Po Brandeker, Janne Gebring, Ulf Brandt

    Valen
    Så var det dags för val.
    Rodrigo Acuna omvaldes som kassör med acklamation.
      Raili Kalliovaara (102 röster), Janne Skog (91), Bosse Ericsson (82) samt Åke Anevad (79) valdes som ordinarie ledamöter redan i första omgången. Ordinarie ledamöter väljs på två år.
      Monica Lindberg (94), Pia Zetterberg (82) och Abdessatar Dridi (71 röster i en andra valomgång) valdes till ersättare på ett år.
      Emma Konrad valdes med acklamation som ny ordinarie revisor på två år. Anna Panic och Anders Jakobsson valdes som revisorserättare på ett år.
      Valet av valberedning bordlades till budgetmötet.
      Årsmötet gav den nya styrelsen förtroendet att utse klubbens ledamöter i avdelningens representantskap och Verksamhetskommittén. I båda organen har klubben tre mandat.

    Mycket folk!

    Avgiftsrabatt för nya medlemmar
    Förbundet har på försök infört en reducerad avgift för nya medlemmar under de första nio månadernas medlemskap. Avgiften uppgår till 110 kr/mån som går till A-kassan. Förbundet tar inte ut någon avgift och beslutet förutsätter att även avdelningen och klubbarna avstår från sin avgift. Årsmötet beslutade i enlighet med förslaget.

    Ännu fler!

    Sektionsbildningen
    I och med att den nya organisationen införs på Årsta den 8 maj måste även SEKO se över sin sektionsorganisation eftersom den nuvarande inte stämmer med de nya produktionsenheter som bildas.
      Styrelsen föreslog att det bildas en sektion på enhet 4 (DIL/Värde/Interntransport) och en på enhet 3 (Natt). För enheterna 1 och 2 (Dag/Tvåskift) förelades två alternativ eftersom styrelsen inte kunnat enas om ett gemensamt förslag. Antingen en sektion för vardera enheten (Alternativ A) eller också en gemensam (Alternativ B). I båda alternativen kvarstår de nuvarande sektionerna Ledare/specialister, Teknik & Underhåll samt ePP. Alternativen diskuterades ingående och därefter beslöt årsmötet med handuppräckning att satsa på alternativ B.

    ePP och DIL:ens bord

    Sektionsstadgar
    Kongressen 2003 tog bort avsnittet om sektioner ur förbundets stadgar. Vi har därför saknat regler för klubbens sektioner. Den bristen rättades nu till genom att årsmötet kompletterade klubbens arbetsordning med stadgar för sektionerna.

    Revisor Günther Thiele

    Skrivelse
    En skrivelse hade inkommit till mötet. I den föreslog Ann Helen Pettersson och Emma Konrad att klubben skall införa poströstning till klubbstyrelsevalen.
      Styrelsen yrkade avslag på skrivelsen med motiveringen att listval – om det ska gå korrekt till – kräver så mycket extra arbete i klubben att det inte är rimligt.
      Mötet beslöt att återremittera skrivelsen till motionärerna.

    Valberedningens hörna

    Aktuella frågor
    När mötet nådde fram till punkten Aktuella frågor var det som vanligt kort om tid. Klubbordföranden hann rapportera kort om läget i organisationsprojektet och Åke Anevad om schemaförhandlingarna. Några frågor och synpunkter hanns med – och sedan var tiden ute.

    Jan Åhman

  • Verksamhetsberättelse 2005
  • Arbetsordningen
  • Sektionsstadgarna
  • Hela styrelsen





    Årstaklubbens budgetmöte 19 november
    "Dags för återbäring"

  • Det var cirka 50 tappra själar som hade pallrat sig till Årsta denna tidiga eftermiddag. Styrelsen hade valt att förlägga mötet redan klockan 13, just för att för en gångs skull undvika den stora tidsbristen som vanligtvis uppstår i dessa sammanhang. Mötet var i sin helhet bra, utan några större kontroverser.
      När vi kom till punkten "Verksamhetsplanen för 2006", uppkom som vanligt stora diskussioner, mest under rubriken arbetsmiljö. Trots att det generellt är alldeles för få medlemmar som kommer på medlemsmötena så känns det ändå trösterikt att de som trots allt kommer är så engagerade i sin arbetsplats!

    Fyllnadsval
    Vid fyllnadsvalet till valberedningen valde mötet Lena Rosén. Det är positivt att hon blev invald eftersom det behövdes ett tillskott av kvinnor i valberedningen.
      Styrelsen hade dagen till ära bjudit in Alf Mellström som är ordförande i SEKO:s företagsfack SEKO Posten. Alf höll ett bra tal som jag tror uppskattades hos de flesta medlemmarna. Han pratade om att det är viktigt att vi fackliga inte blir för mycket "företagsdoktorer". Med det menar han att vi inte skall försöka lösa arbetsgivarens problem så mycket, utan mer koncentrera oss på de mer traditionellt fackliga frågorna, såsom anställningsvillkor, löner och arbetsmiljö.

    Dags för bonus
    Det var en medlem som frågade Alf om det inte var dags för Posten att betala ut bonus till arbetarna, eftersom vinsten för företaget snart är uppe i en miljard!? Alf svarade: "Näe, någon bonus blir det nog inte, men däremot någon form av återbäring, som ju skulle passa den forne direktören för COOP, men numera Postens VD Eric Olsson bra!" För denna replik fick han applåder. Tyvärr stannade inte Alf kvar så länge att jag hann prata med honom personligen, eftersom han hade ett tåg att passa.
      När klockan var 16.55 tackade Jan Gebring medlemmarna för visat intresse och avslutade mötet. Efter det hade det blivit dags att avnjuta en middagsbuffé med tillhörande dryck!

    Skrivet av Anna Panic

    Anna Panic ingår i Facktuellts redaktion och arbetar på Årsta Stora brev.





    Årstaklubbens årsmöte 2005

    Rekordstort intresse för Årstaklubbens årsmöte

    • 190 medlemmar kom till Årstaklubbens årsmöte den 5 mars. Det är rekord i de här sammanhangen.
      Mötet inleddes som brukligt med en parentation, den här gången med en text som José Caba skrivit:

    "Jag vill föreslå årsmötet att i år ska vi inte bara minnas våra SEKO-kamrater som gått bort under året, utan även de runtom i världen som har mist livet i kampen för fria fackföreningar.
      Jag vill också starkt rekommendera alla mötesdeltagare att ha dessa stupade kamrater i åtanke, även senare under vårt demokratiska arbete. Detta för att kunna ha ett rimligt perspektiv. Meningsskiljaktigheter till trots, har vi ett gemensamt intresse gentemot arbetsgivaren."

    SEKO Postens ordförande Åke Kihlberg valdes till ordförande för mötet.
      Styrelsens verksamhetsberättelse godkändes utan några allvarligare anmärkningar. De kritiska synpunkter som framfördes gällde den dåliga arbetsmiljön på Årsta, som blivit än sämre efter projektet, vilket både Masood Punjabi och Eva Thörn påpekade i sina inlägg.
      Den ekonomiska rapporten godkändes och styrelsen beviljades ansvarsfrihet.
      Revisor Günther Thiele konstaterade att styrelsen blivit bättre på att leva upp till det tidigare årsmötesbeslutet att de "heltidsfackliga" ska arbeta minst tio procent i produktionen i sitt eget lag - men det är en bit kvar innan man uppfyller kravet. Han efterlyste också de riktlinjer för lönesättning av de fackliga som arbetar en mindre del i produktionen som styrelsen utlovat.

    Fullsatt!

    Uttalanden
    Årsmötet antog ett
    uttalande med krav på pengar för att åtgärda arbetsmiljöproblemen på Årsta och ett annat uttalande som kräver folkomröstning om EU:s nya konstitution.
      Årsmötet biföll en motion angående rätten att återfå sin tidigare anställning i de fall den som beviljats fast sjukersättning vid en omprövning förlorar denna. Likaså bifölls en motion med förslag hur klubbens ungdomsverksamhet kan utvecklas. Till sist antogs en motion där årsmötet tog avstånd från all form av diskriminering, kränkning och mobbning.
      Mellan valen informerade Åke Kihlberg om senaste nytt i avtalsrörelsen. Tyvärr har förhandlingarna inte avslutats än. Dessvärre har medlarna uttalat sig till förmån för Postens tolkning i tvisten om hur potten ska beräknas. Förhandlingsdelegationen träffas återigen på måndag (7 mars) för att besluta om hur man ska gå vidare. Eventuellt återstår enbart att gå vidare till Arbetsdomstolen. "Frågan är om våra medlemmar vill vänta på ett utslag i Arbetsdomstolen", kommenterade Åke Kihlberg detta alternativ, och fortsatte: "Jag tror att ni och era kompisar vill ha pengarna nu."

    Eva Thörn, alltid en flitig debattör

    Valen
    Valberedningen hade lagt ner ett omfattande arbete och presenterade ett modigt förslag, som fick ta emot både ris och ros från mötesdeltagarna. För ovanlighetens skull var flera talare uppe och argumenterade för sin eller sina kandidater. Valen gav följande resultat.

    Biträdande HSO
    Efter två omröstningar valdes Josef Tewolde till biträdande huvudskyddsombud 2005 - 2007. I den andra valomgången fick han 96 röster mot 78 för Anna Panic.

    Revisor Günther Thiele risar styrelsen. I förgrunden mötesordföranden Åke Kihlberg.

    Ordförande
    I ordförandevalet fanns tre kandidater: Janne Gebring, Mohibul Ezdanikhan samt Raili Kalliovaara. Raili slogs ut i första valet och i den andra omgången valdes Janne Gebring till ny ordförande 2005-2006 med 91 röster. Mohibul fick 89 röster.

    Dieter Haas, motionär...

    ... och Janne Höglin.

    Ordinarie ledamöter
    Tre ordinarie styrelseledamöter skulle väljas på två år och en ledamot på ett år (fyllnadsval efter Janne Gebring). Elva kandidater fanns att välja bland. Fantastiskt nog blev fyra valda redan i första omgången: Janne Alvebäck (127 röster), Mohibul Ezdanikhan (108), Jan Åhman (106) samt Janne Skog (96; vald på ett år).

    Karl-Axel Lindkvist, valberedningens sammankallande.

    Revisorer
    Till ordinarie revisor på två år omvaldes Günther Thiele med acklamation. Till revisorsersättare på ett år valdes Anders Jakobsson och Emma Konrad.

    Valberedning
    Valberedningen omvaldes: Karl Axel Lindkvist (sammankallande), Leif Skog, Claes Eriksson, Ulf Eriksson, Marta Gonzales, Roland Westin samt Mikael Ström.

    Lena Rosén går runt med valurnan

    Övriga val
    Årsmötet uppdrog åt den nyvalda styrelsen att utse representanter till SEKO Stockholms representantskap, Geografiska rådet samt Verksamhetskommittén.

    Janne Gebring berättar om sin fackliga bakgund inför ordförandevalet...

    ... liksom Raili Kalliovaara...

    ... och Mohibul Ezdanikhan.

    Därefter var tiden ute, vilket innebär att årsmötet ajournerades för att vid en senare tidpunkt behandla de två återstående punkterna på dagordningen: val av tre styreseersättare sam övriga frågor.

    Till sist ett tack till rösträknarna, som fick göra ett hästjobb den här dagen: Lena Rosén, Reza, Norbert Axelsson, Hans Nilsson, Seth Schuwert samt Hamid Bagheri.
      Ett tack också till restaurangen, som trots att vi blev betydligt fler än beräknat ordnade en bra lokal och en god middag efter mötet!

    ----------------------------

    Årsmötet återupptogs den 19 mars. Närmare 90 medlemmar hade glädjande nog hörsammat kallelsen till den andra delen av mötet. Efter litet strul med röstlängderna och antalet röstberättigade kunde valet av de tre ersättarna genomföras.
      Valda som styrelseersättare 2005 blev Eva Heljestrand (53 röster; förste ersättare), Raili Kalliovaara (52) samt Jamshid Ghassemi (45).

    Övriga frågor
      En kort information om avtalsrörelsen lämnades. De lokala förhandlingarna beräknas börja veckan efter påsk.
      José Caba tog upp frågan om varför de som har tidsbegränsade åtaganden ska behöva lämna semesterönskemål innan man vet om man får förlängt åtagande efter den 3 april. Rodrigo Acuna, som ansvarar för anställningsfrågorna i styrelsen, svarade att anställningarna från april till augusti är klara och att alla redan ska ha fått besked - bland annat för semesterplaneriungens skull. Har så inte skett så är det misstag som har begåtts.
      José tog också upp frågan om hur de som genomgått rehabilitering tas om hand när de återkommer i tjänst. De får inte diskrimineras, sade han, och påminde mötet om det uttalande som första delen av årsmötet antog. Owe Olausson från styrelsen och Eva Brattström, sektion Storas ordförande, redogjorde för hur rehabfrågorna hanteras och den svåra balansgång dessa ärenden många gånger är, samtidigt som de instämde i andemeningen i det Caba sagt.

    Jämställdheten
    Günther Thiele, revisor i klubben ville ha en kommentar från klubbens jämställdhetsansvarige om de reaktioner som första delen av årsmötet utlöst hos kvinnorna i styrelsen.
      Hasse Rosén, som varit jämställdhetsansvarig fram till dagens möte, svarade att den enda kvarstående kvinnan i styrelsen tills ersättarna valdes tagit mycket illa vid sig. Han hoppades att det efter dagens möte - som resulterat i att antalet kvinnor ökat från två till tre om man räknar in ersättarna - ska bli ett bättre arbetsklimat i styrelsen och att den nya styrelsen ska fortsätta jämställdhetsarbetet och ta det på allvar.
      Så var det då dags för avslutning - men innan dess också avtackning av de två avgående styrelseersättarna, Hasse Rosén och Abdessatar Dridi.

    Jan Åhman

  • Här finns hela styrelsen