Dagboken

En bild och några ord, som regel hämtade från Facebook, men ibland utvidgade.
Nyare inläggBilder från Roslagen: Granarna.
Reparerar det gamla staketet vid torpet. Barmark, tjälfritt och temperatur kring nollan är ett bra arbetsväder, som gör att man hinner med mer än man räknat med. Ifjol var det en halv meter snö och 20 grader kallt vid den här tiden. Saknar visserligen spårsnön, men idag kunde jag följa en spännande vildsvinsjakt på radion! 2011-12-28.

Bilder från granhämtningen: det är skönt framför vedspisen!
God Jul på er hemsidesbesökare! 2011-12-24.


Snömonstret hälsar också!


Bilder från Roslagen: Vargspåret. 2011-12-17.

Fler bilder från dagens spårning!

Manifestation på Mynttorget mot att Sverige deltar i USA:s krig mot Afghanistan. Bradley Manning -- USA-soldaten som tipsade Wikileaks om övergreppen i Irak -- var där ... 2011-12-12


...liksom Anders Ferm...


... Tage G Pettersson ...


... och Göran Greider, m.fl talare.


"Frågan är inte längre om Sverige ska gå med i NATO -- utan om när vi ska går ur", som Göran Greider framhöll i sitt tal.


I riksdagsdebatten som hölls tidigare under dagen upprepade Carl Bildt påståendet att Sverige deltar i kriget på begäran av den afghanska regeringen. Stefan Lindgren redogjorde i sitt tal för hur han en längre tid begärt att få fram den handling som bevisar det påståendet -- utan framgång. Det senaste budet var att dokumentet skulle mailas idag -- men inte kom det något sådant från UD. Påståendet är förstås en nödlögn för att skyla över att vi är där på USA:s begäran.

 • Läs mer på Afghanistansolidaritets hemsida!


  Bilder från Roslagen: Röksvamparna gillar GROT:en efter senaste gallringen.
  Ingen snö här i södra Roslagen, och is enbart på småsjöarna. Väntar på spårsnön - men å andra sidan hinner man göra en del så länge det är barmark och inte ens tjäle i marken! 2011-12-11


  Ökända platser: Grundarbetena för Postens nya sorteringsterminal i Rosersberg har inletts. Tyvärr. 2011-12-10


  Bilder från Lidingö: Morgon i båthamnen. 2011-12-05.


  Besöker Moderna museet med fackklubbens guidade visning -- den alltid lika inspirerande Göran Ståhle -- och njuter ac Cy Twomblys glödande Pioner ...


  ... men också en av de kanske mer typiska Twombly, Kronblad av eld tror jag den heter ...


  och så Monet förstås, och hans magnifiga Houses of parlament ...


  ... och Waterloo bridge. 2011-12-03.


  Okänd plats nr 5: Diket vid Lidingö gamla vattenverk.
  De "okända platserna" utövar en stark realistisk lockelse. Jag har tidigare gjort reklam för Annika von Hauswolffs version och även bidragit med en egen variant på samma tema. Nu annonserar Bukowskis några fina målningar av Carl Fredrik Hill, på samma tema. Bland annat "Skogsbacke" från 1876. Utropspris 3-4 miljoner, som upplysning för den intresserade. von Hauswolffs gick till återrop, så vi får se var det slutar den här gången. Mina egna? Tja, lägg gärna ett bud!!


  Bilder från Roslagen: Röksvamparna. 2011-11-28
  Första snön hade fallit vid Torpet i skogen. Nåja, litet blötsnö i alla fall och därför litet vitt i skugglägena. Blåsten i natt hade dragit omkull ännu en gran i de nygallrade granplanteringarna. Röksvamparna står kvar ännu; hade behövt en eller två assistenter idag för att få hjälp med ljuset och framför allt puffa ut litet rök ur svamparna samridigt som jag fotade!


  Bilder från Roslagen: Första advent! 2011-11-27


  Bilder från Lidingö: Det röda fågeltornet. 2011-11-25


  Bilder från morgonpromenaden: Se upp för tåget! 2011-11-24


  Bilder från Roslagen: Trefaldighetskällan har fått ett nytt lock. 2011-11-23

  Bilder från Roslagen: Novemberhygget.
    Vad gör du just nu?, frågar Facebook uppfordrande. -- Nyligen hemkommen från Årstaterminalen och klubbens höstmöte, är svaret. Rapport kommer på hemsidan. Dessförinnan en stund på ett fullpackat Socialistiskt Forum i ABF-huset. Hann med två programpunkter: Jan Myrdals föreläsning om Röd stjärna över Indien och Elisabeth Olsson-Wallin som berättade om sina senaste utställningar. "Jerusalem" visas f.ö. denna helg på Fotomässan; en stark utställning som stack ut. 2011-11-19.
  Länk till Fotomässans bilder av Ohlsson-Wallins utställning


  Bilder från vardagsrummet: Lydia dansar. 2011-11-13


  Bilder från morgonpromenaden: Grannhuset. 2011-11-15


  Besöker Karin Broos utställning på Sven Harrys konsthall i Stockholm. Ett vackert utställningsrum med starka målningar. "Man får ingen kontakt med dem", hör jag en besökare säga till sin väninna om flickorna -- döttrarna -- på Broos tavlor. Men jag får kontakt med dem! Kärleksfulla bilder av unga kvinnor med en integritet som kan verka frånvarande -- men i den åldern vill man inte alltid tala om vad det är man tänker på -- inte ens för mamma! Än mindre för den främmande konsthallsbesökaren! Det får man försöka lista ut själv. 2011-11-11.  Däremot fick jag dagen innan dålig kontakt med Odd Nerdrums alla självporträtt som nu visas på Edsvikens konsthall. När jag gick där bland alla Odd:ar i olika poser kom jag närmast att tänka på det svenska ordet "tokrolig". I ett bildspel visades däremot några andra målningar av honom, med andra motiv än självporträttet. De hade kanske varit intressantare att se.


  Nu är Edsvikens konsthall stor och som regel finns alltid något av intresse att se där; ofta av stort intresse. Jag har tidigare gjort reklam för Marian Heyerdahl, Roy Friberg, Anne-Lie Larsson-Ljung, Jim Frykholm. Nu visas Kjell Landfors i Västra galleriet, vars skulpturer i olika material och målningar och collage gladde mig.


  Avslutade galleribesöken med att se Miguel Rio Brancos bilder på Kulturhuset. Denne spansk-brasilianske fotograf och filmare skildrar fr.a. de värdiga människor som levde under ovärdiga sociala förhållanden i Rios fattigkvarter för drygt trettio år sedan -- man kan bara hoppas att hans konst bidragit till att förändra dessa människors tillvaro!


  Bilder från morgonpromenaden: Nyponrosen. 2011-11-11.


  ... och silverlövet.


  Bilder från morgonpromenaden: Vågbrytaren
    En bild som kan passa dagen efter PostNords kvartalsrapport. Minskande brevvolymer och sjunkande lönsamhet. Resultatet för tredje kvartalet "underline the need for "profound" changes in the organisation to respond to declining mail volumes" som det uttrycks när Idermark citeras i den internationella pressen. Tonen är oftast uppriktigare där.
    PostNord har ännu fallhöjd kvar till skillnad från i USA, där USPS snabbt närmar sig ruinens brant. Den främsta orsaken är de politiska beslut som omöjliggör hanteringen av de kraftigt fallande brevvolymerna. Ironiskt nog är de beslut som tagits och de åtgärder som föreslås nästintill kopior av det som höll att driva svenska Posten i konkurs. Jag skriver om detta -- och en del andra internationella postala nyheter - i artikeln "A mangement shake-up - en svensk och flera internationella nyheter" 2011-11-10.

  Bror Anders svindlande affärer.
  Syftet med omregleringspolitiken och privatiseringarna, oavsett om de är purvenska eller EU-stylade, är att enskilda kapitalägare och deras närmaste ska berika sig. I dagarna avslöjas hur det ena s.k. "riskkapitalbolaget" efter det andra gärna lägger under sig den ena samhälleliga verksamheten efter den andra -- gärna skattefinansierade -- och därefter skickar vinsterna ut ur landet. Man gör det med ganska enkla men fiffiga metoder som att "låna" av ett moderbolag utomlands och sedan betala skyhöga räntor till detta, alltså till sig själva. På det viset undgår man beskattning i Sverige.
    Bror Anders Månsson körde en egen och ännu sjaskigare variant när han sålde sin andel i CityMail. Regeringarna har som bekant hjälpt honom under resans gång, men som tur är hade Skatteverket en mer oväldig syn på hans affärer.
    Läs hela historien om Bror Anders HÄR!

  Äldre inlägg