Mera Stockholm.
När man nu är på Thielska galleriet och har blivit inspirerad av Helga Henschens verk orkar man säkert med några målningar ur museets egen, storslagna samling. En Carl Wilhelmsson, till exempel hans "jordarbetare, Uppland" från 1904 med sin litet ovanliga komposition, ett snävt utsnitt, jag undrar var den är målad, Uppland är stort; jag gillar den: motivet, färgerna. Eller varför inte en Munch: förutom en variant av "Skriet" och några andra klassiker har museet också en av hans landskapsmålningar, här "Åker i snö" från 1907. Den är fin. Tycker man om Liljefors harar och rävar och ejdrar så har de sådana också, liksom Fjaestads snömålningar och Eugen Janssons nakna karlar och Zorns lika nakna kvinnor och blåmålaren Janssons Stockholmsmotiv och, för att återvända till de riktigt stora, flera Hammershöi, här ett av hans "Landskap" från 1900. Osv, osv.
---
På väg tillbaka till tunnelbanan stannar vi till inför NK:s julskyltning, som i år har Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander" som tema. Det är fyndigt gjort och mest gillar vi fönstret där snöflingorna på sagornas vis samsas med duva och skepp och flygplan i luften över domkyrkan, allt gjort av pappersark där texten är hämtad ur Strindbergs "Ett drömspel" Idén kommer förstås från slutscenen i Fanny och Alexander där den befriade (?) Emelie lämnar över just den texten ,"ett nytt teaterstycke av August Strindberg", som Emelie presenterar det när hon lämnar över häftet till farmor Helena och ber henne läsa det och föreslår att de två tillsammans ska sätta upp stycket på familjens teater.
---
Efter så mycket stad är det dags att återvända till skogen och nere på Plattan står älgarna och väntar på oss i en skogsbacke, med gärdesgård runt om och för säkerhets skull också med livvakter från polisen, man vet aldrig vad stadsbuset kan hitta på! (2017-12-29)
Bilder från Stockholm: Den vita muren. (2017-12-28)
Helga.
Jag skrev tidigare i höstas att tranbärens vackra röda färg, liksom ett inslag i TV-tablån som hyllningsfilmen om Tältprojektet och Teater Tribunalens uppsättning av Brechts "Modern", ger hopp om en skiftning i färgen i samhällsdebatten. En röd strimma i den blåsvarta och krigshetsande rikemanston som dominerar i de tongivande media. Kanske kan Thielska galleriets stora, vackra och spännande utställning med Helga Henschens verk också räknas dit? I alla fall har den mött ett stort gensvar och utställningen har tack vare publiktrycket förlängts till den 4 februari. Missa den inte! Där visas vackert måleri och uttrycksfulla keramiska verk – men också hennes politiska verk, så pinsamt aktuella än idag! Tänk att vi fortfarande är där, mitt i krigens och fascismens och miljöskövlingens tid! Helga var en aktiv socialdemokrat och många av de politiska teckningarna, texterna och affischerna gjordes för partiets räkning – frågan är om hon skulle finna sig tillrätta i dagens SAP? Kanske kan hennes arbeten när de nu lyfts fram bidra till en tillnyktring även på den kanten! Man kan ju hoppas det liksom att vi andra som tröttnat på den nuvarande politiken får en vitamininjektion av hennes verk! Som sagt, gå och se dem. Och njut! (2017-12-28)
Facktuellts julnummer under distribution lyser upp årets mörkaste dag. Pdf-filen finns HÄR! (2017-12-21)
Äldre inlägg