Två hästar.
Två bilder, så lika, men det skiljer 79 år mellan dem. Nu är hästen ett evigt djur, beundrat för sin skönhet av konstnärer så länge den har funnits i människans närhet och tjänst och då är 79 år inget avstånd att tala om. Den ena bilden tog jag i somras i den storartade skulpturparken i Pilane på Tjörn i Bohuslän (passa på att besöka den om du har vägarna åt det hållet i sommar, ja, den kan t.o.m. vara värd en resa!). Konstverket heter "Syrian horse" och konstnären Mohannad Soleman. Han är syrier men numera (eller för närvarande?) bosatt i Sverige.
Den andra bilden togs av Mårten Sjöbeck i Jäder i Södermanland 1939. Mårten Sjöbeck (1886 - 1976) har kallats "den svenska markhistoriens fader"; jag har skrivit om honom tidigare. Förutom många vetenskapliga skrifter och artiklar publicerade han under åren 1928 - 1953 en rad landskapsböcker från Skåne upp till Hälsingland, "landskapliga orienteringar på uppdrag av Kungliga Järnvägsstyrelsen" som de presenteras på försättsbladet i de 14 volymerna. De var tänkta som guideböcker vid utflykter i det svenska landskapet, utgående från järnvägen. De fungerar som sådana än idag, jag brukar själv ha dem med på resor i Sverige, mycket på grund av hans stora kunskaper om kulturlandskapets historia – samtidigt som han såg linjerna bakåt insåg han de redan då obevekliga förändringarna framåt. På gott och ont – det har varit och är en i många stycken smärtsam process som skildras. Mårten Sjöbeck var en mycket skicklig dokumentärfotograf med ett konstnärligt öga och böckerna innehåller ett "rikt bildmaterial" som det brukar heta i bokpresentationer.
"Falbygdens åldriga betesmarker äro av gammalt öppna", skriver Sjöbeck i en bildtext under en annan hästbild, tagen i Lovene by i Karleby socken i Västergötland 1932. Han fortsätter: "Redan 1600-talslitteraturen presenterar dem i detta skck. Ursprungligen tillhörde de boskapen, men under 1800-talet trädde hästuppfödningen i förgrunden."
Tyvärr är trycket inte det bästa i landskapsböckerna men Riksantikvarieämbetet gav 1998 i samband med en utställning ut en skrift med ett femtiotal av hans bilder. Lars Gren har skrivit en text till varje bild; korta komprimerade texter som i Sjöbecks anda berikar bilderna:
"Hästen har varit det förnämsta statusdjuret i alla tider", skriver Gren under den bild från Jäder som pryder det här inlägget. "Om boskapen tillhörde kvinnans sfär, så var hästen något typiskt manligt, ungefär som bilen i våra dagar. Hästar åt man naturligtvis inte, än mindre spände man den framför plogen. Som lantbrukets grovarbetare fick oxen tjäna ända in i sen tid. Hästar förknippades med gudar, herremän och krig. Om vanligt enkelt folk och småbönder skulle resa någonstans kom hästar sällan ifråga, man använde apostlahästarna. Det är nog svårt att idag förstå hästens tidigare roll, nu när hästar knappt får gå i hagmarker. Moderna, dyrbara hästar ska inte riskera benen på ojämnt underlag, eller riskera sjukdomar genom annat än kontrollerat foder."
Skriften går bara att få tag i antikvariskt, men bilderna har, tillsammans med ytterligare ett antal forografier, lagts upp på Flickr. (2018-04-06)
Syrian horse, Pilane 2017.
Äldre inlägg